Bison

Innehållsförteckning:

Video: Bison
Video: UMIDIGI BISON - НЕДОРОГОЙ ЗАЩИЩЕННЫЙ СМАРТФОН! 2023, Februari
Bison
Bison
Anonim

Det har varit ett nonsens på vårt språk under lång tid. Det uttrycks i namnet på memorisern när det kallas en bison. Denna hånfulla definition står för löjligt bredvid namnet på djurbisonen, som bebodde vår kontinent liksom våra länder i antiken, men har försvunnit. Ingenting i etymologin eller på det associativa sättet förbinder det enorma djuret med en person som kommer ihåg något utan att behöva investera förståelse i det. Det är därför det är bra att radera denna orättvisa för det kraftfulla djuret genom att lära känna det.

Etymologi av namnet på bisonen

Det är inte helt klart var namnet på denna kraftfulla bison kommer ifrån, men det finns flera möjliga etymologier. En är från roten urus eller ur, som bokstavligen betyder tjur, eller från olika variationer av verbet att trycka på.

Ett annat förslag på namnet kommer från ordet vinter, zimbro. Precis som laget som har en bison på sin logotyp. Det finns en variant att ordet kommer från hebreiska och betyder vilda djur. Hur som helst namnet på bisonen bör kopplas till uppfattningen om bisonen, för ett så populärt amerikanskt däggdjur är en kusin till det utdöda europeiska djuret.

Bison-klassificering

Bisonen med det latinska namnet Bison bonasus är det största däggdjuret av ordningen Hoofed. De kännetecknas av två mitten starkt utvecklade tår, förvandlas till en hov och de andra två, vände bakåt och stuntade. Hovenheten hjälper dem att springa snabbt och röra sig ganska bra.

Tre typer av bison är kända:

1. Bison bonasus bonasus;

2. Ungersk bison - Bison bonasus hungarorum;

3. Kaukasisk bison - Bison bonasus caucasicus, som har försvunnit.

Experter tror att de framträdde på planeten för ungefär 5 miljoner år sedan som en separat art. De lyckades överleva för att de var många.

Bisonens egenskaper

Den europeiska bisonen, även kallad bison, ser ut som hans nordamerikanska släkting. Det är den största växtätaren i Europa. På grund av detta är det en extremt viktig länk för det öppna skogens ekosystem.

Handjuret når en höjd mellan 160 och 200 centimeter och väger från 530 kg till 1 ton. Honan är mindre, väger 320 till 540 kg och är 137 till 167 centimeter lång.

Djurets huvud förtjänar särskild uppmärksamhet. Hon är extremt stark, med en bred panna och starka böjda horn. Huvudet verkar lågt på grund av däggdjurets krökta ryggrad. Denna typ av puckel är gjord av muskler som ger djuret tillräckligt med styrka för att gräva snön som en bulldozer.

På huvudet, nacken, framsidan av bröstet och övre delen av frambenen bisonen har långt hår, vilket dock är relativt kortare än den amerikanska arten. De bildar en stor och tät man. Den nedre delen av djurets huvud har också långsträckta hårstrån som ser ut som ett skägg. Typen av bison ger intrycket att baksidan är för liten och oproportionerlig mot den massiva fronten.

Bisonens päls är mörkbrun. Mjuk ullliknande päls på djurets rygg och mage byts ut på våren. Pälsen är så tjock att snön kan täcka den utan att smälta. Den tjocka pälsen är utformad för att djuren ska klara extremt låga temperaturer på vintern.

Bland djurets sinnen är luktsinne den mest utvecklade och hörsel följer den. Hans syn är relativt svag. Man tror att bisonen kan sniffa ett annat djur på ett avstånd av 2 kilometer, och vattnet kan lukta från 7-8 kilometer.

Det kännetecknas av att vara ett smidigt djur, även om det ser ut som en enorm och klumpig ullkula. Hastigheten den kan utveckla är 65 kilometer i timmen och kan hoppa till en höjd av 180 centimeter. De är också bra simmare.

För att upprätthålla en sådan massiv kropp har naturen gett bisonen mycket starka och friska ben.

Bison livsstil

Bison är flockdjur. Under större delen av året håller kvinnor och deras ungar sig borta från män till 3 års ålder, men rör sig inte för långt ifrån dem. Under häckningssäsongen slås flockarna av män och kvinnor samman. En flock kvinnor och deras ungar består vanligtvis av 10-12 djur. På vintern samlas de i större flockar på 30-40 djur. Under häckningssäsongen kämpar hanarna med varandra, och striderna är hårda och leder ibland till skada och till och med död hos en av motståndarna.

Utseende av Bison
Utseende av Bison

Foto: Hans Braxmeier Pixabay

Det bor främst skogsområden med ängar, skogsklädda floddalar, och i bergen fäster de sig vid det höga skogsbältet, som gränsar till betesmarker. Belovezhskaya är platt och kaukasisk är bergig.

Tidigare flyttade den vilda kaukasiska bisonen årligen och sjönk från bergen till foten och slätterna och på hösten drog sig långsamt tillbaka till bergen. Idag utför den kortdistansvandringar i reservaten, som bestäms av utvecklingen av vegetation i varmt väder och tjockt snötäcke på vintern.

Det stora däggdjuret gör två typer av ljud - snarkning eller mooing, liknar kor och tjurar.

Bison utfodring

Bisonen matar med örtartade växter, äter och lämnar, kvistar, skott och bark av olika träd och buskar. Olika studier visar att bisonens diet innehåller cirka 400 växter, men maten förändras beroende på var den är nu, liksom säsong.

Reserver och jaktgårdar matar bisonen med hö och lämnar bollar av bergsalt på olika ställen. Ibland gräver bisonen snön för att nå gräset, liksom bisonen i Amerika. Kvistar, knoppar av olika arter samt lavar kommer också in i stora däggdjurs kost på vintern.

Bisonen betar oftast på morgonen och kvällen, men ibland på natten. Under dagen ligger han under träden och överlever.

På sommaren går det enorma djuret till vattnet två gånger om dagen. Han gillar också att rulla på marken.

Bisonreproduktion

Avelsäsongen i bison börjar i augusti och varar 2-3 veckor. Hanarna går sedan i flockarna av kvinnor och driver ut de unga över 2 år. Under parningstiden är män mycket nervösa och äter nästan inte och förlorar mycket vikt. De slåss ofta mot varandra och striderna kan vara väldigt hårda. Efter att häckningssäsongen är över lämnar hanarna flockarna av honor.

Kvinnans graviditet varar 262-267 dagar. Innan hon föder lämnar mamman besättningen och hittar en lugn plats i skogen att föda. Den lilla är cirka 22-23 kg. En timme senare går han upp och följer snart sin mor. Den matas av mjölk i upp till 5 månader, men kan suga i 1 år. Han byter dock till gräs i ytterligare 20 dagar.

Eftersom de är stora djur, bisonen de har inte många naturliga fiender. Vargar attackerar dem och oftast är deras byte de unga. Vuxna djur kämpar hårt när de attackeras, så det är svårt att besegra dem, även om en björn bestämmer sig för att attackera dem. De lever upp till 22-27 år eftersom de lider av olika sjukdomar.

Bisonns försvinnande

Den europeiska bisonen var ett vanligt djur på kontinenten under medeltiden. På grund av hans urskillningslösa förintelse försvinner han. Endast Belovezhskaya-skogen, som ligger inom dagens Polen, skyddar den sista bisonen, men de blir också offer för människor.

Senare bestämde polackerna att återställa bisonen och släppte ett par bisoner i skogen. 1958 gav Polen Bulgarien 2 par bison, som placerades i en reserv nära Razgrad. Det finns nu cirka 25 bisoner i reserven och deras antal hoppas kunna växa.

För cirka 50 år sedan fanns det cirka 900 bisoner i naturen, vilket ger hopp om att denna art kommer att bevaras i naturen.

Populär efter ämne