Kinkaju

Innehållsförteckning:

Video: Kinkaju
Video: Кинкажу - интересные факты 2023, Februari
Kinkaju
Kinkaju
Anonim

Regnskogen i Central- och Sydamerika döljer mystiska och exotiska varelser. Det är allt kinkaju. Bakom det konstiga namnet finns ett nattligt djur som ser ut som en apa, en possum, en lemur, en fet lory och tillhör tvättbjörnfamiljen. I själva verket är det den enda representanten för sin typ av fruktätande däggdjur av släktet Poto, som lever i träd, även om det anses vara ett rovdjur.

För att göra förvirringen ännu större, kinkaju är en söt varelse som beter sig som en bebis i fångenskap och är ett favorithusdjur i Mexiko tillsammans med hundar, katter och chinchillor. Så länge ägaren kan leva sin livsstil - att sova under dagen och vara aktiv på natten. För om hans fridfulla sömn på dagen störs blir kinkaju ett nervöst djur som till och med kan bita dåligt. Det är värt att lära sig mer om denna representant för vilda djur.

Klassificering på kinkaju

Kinkaju, med det latinska namnet Potos flavus, är ett rovdjur av tvättbjörnfamiljen Procyonidae. Det här är tvättbjörnfamiljen. Detta innebär att det är förknippat med olingo och tvättbjörnar. Den enda representanten är släktet Potos, som har 7 underarter.

Det är också känt som honungsbjörnen enligt språket hos de lokala indianerna. Dessa konstiga djur är inte släkt med någon annan grupp däggdjur som bor i träden.

Även om morfologin och vanorna hos kinkaju ligger nära olingo, visar genetiska studier att kinkaju är en tidig utlösning av den tidigare gemensamma förfadern. Avvikelsen tros ha inträffat för 22,6 miljoner år sedan. Kinkaju och Olingo är exempel på parallell utveckling.

Sprid på kinkaju

Kinkaju utvecklades ursprungligen i Centralamerika och senare invaderade Sydamerika som en del av den stora amerikanska börsen, efter att bildandet av ishallen i Panama tillät denna process att äga rum.

De bor i de sydamerikanska skogarna 2500 meter över havet. De finns i tropiska skogar, inklusive låglands regnskogar och torra och sekundära skogar. Avskogning utgör därför ett hot mot deras existens.

Kinkaju tillbringar sitt liv i träden
Kinkaju tillbringar sitt liv i träden

Hur ser kinkaju ut?

Djurets utseende är väldigt söt. Det har ett avrundat huvud med ett platt ansikte, runda öron med stora avstånd och stora uttrycksfulla ögon.

Storleken på en kinkaju är ungefär lika stor som en liten huskatt. Hans kroppslängd är från 41 till 58 centimeter, och kroppen är ganska tät. Provernas genomsnittliga höjd är cirka 25 centimeter. Deras vikt varierar från 1, 5 till 3 kg.

De har en mycket lång svans och det gör dem anmärkningsvärda. Svansen är lika stor som kroppen, ibland ännu längre, från 40 till 60 centimeter. Svansen är inte bara en balanserare utan också en femte hand som används för att gripa när man rör sig genom träden. Dessa djur hänger ofta på svansarna upp och ner medan de plockar en frukt och äter den. Den har andra funktioner - med den lindar de kroppen som en filt medan de sover. Det är också mycket användbart för dem att röra sig genom träden. Kinkaju är den enda i sin familj med en svävande svans.

En mycket viktig del av kroppen av en kinkaju är också språket. Den är lång och tunn. Dess längd är fantastisk, cirka 13 centimeter. Med hjälp av tungan tränger djuret in i frukten och slickar blommans nektar. Den långa tungan hjälper dem också att äta honung.

Djurets bakben är längre än de främre. De är utrustade med skarpa klor med vilka djuret rör sig på trädet. Det är värt att uppmärksamma strukturen för ben på kinkaju. Den kan vikas ut nästan 180 grader. Tack vare denna funktion rör sig djuret så smidigt genom träden.

Dess palmer är nakna, som apor och djuret använder sina händer som en primat och håller maten. Kvinnor har två bröstkörtlar.

På bröstet och buken kinkaju har luktkörtlarsom han markerar sitt territorium med. I detta skiljer det sig från sina släktingar, där dessa körtlar är i anusen. De anses också tjäna till att sända signaler mellan enskilda djur.

Djurets genomsnittliga kroppstemperatur är 38, 3 grader Celsius, men när han sover sjunker den till 36, 7 grader.

Kinkaju päls är silkeslen, mycket tät, lätt lockig, mjuk och glänsande som sammet. Det övre lagret är rödbrunt, underbeläggningen är rödgult. Ansiktet är svartbrunt eller mörkbrunt. Svansen är monokromatisk och något mörkare än pälsen.

Uppförande på kinkaju

Kinkaju tillbringar större delen av sina liv i träden. Under dagen gömmer de sig i hålorna eller bland de tjocka grenarna, och på natten går de ut parvis för att jaga. Visa fingerfärdighet och rörelsehastighet. När de sover, gillar de att stänga ögonen och täcka över dem med sina tassar.

Dessa djurs sociala struktur är mer ovanlig än hos andra däggdjursarter. Familjen består av två män, en ung individ och ett barn. De tar hand om varandra, men jagar ensamma.

Skillnaden från andra däggdjur är att kvinnan lämnar familjen vid 2,5 års ålder. Territoriet styrs av arv - från far till söner. Män är nära besläktade.

Även om de lever i en konstig samexistens bildar de par, paret består av man och kvinna. Det finns också exemplar som föredrar ensamhet och lever i fullständig isolering.

Matar på kinkaju

Kikanju äter bananer
Kikanju äter bananer

Kinkaju äter främst med växtmat, så dess närvaro bland rovdjur är lite överraskande. Tvättbjörnens släkting livnär sig främst på frukt och livsmedel med mycket socker. Älskar vilda fikon, guava, mango, bananer och avokado.

Samtidigt tar han vid varje tillfälle fåglarnas ägg och de små kycklingarna. Han ger inte upp ödlor, grodor, insekter och möss är en behandling för honom.

Den här lilla akrobaten hänger upp och ner och kort frukt uppifrån grenarna, sticker ut hans långa tunga och sätter in den i den köttiga delen av frukten för att slicka nektar och honung. Hela grupper av djur kan ofta ses på frukttunga träd. De glömmer sitt fridfulla temperament och ropar och susar aggressivt på varandra och kämpar hårt för god mat.

Reproduktion av kinkaju

Kvinnan blir gravid hela året och symboliserar hennes beredskap med ett högt uttryck för samtycke.

Cirka 16 veckor efter parning föds en eller två valpar i ett träds hål. Deras päls är mjuk och silvergrå och hårändarna är mörkare. Deras öron öppnas vid 5 års ålder och deras ögon -12 dagar senare. Vid en ålder av två månader börjar de med svansen på grenen.

Mamman tar hand om de små genom att bära dem med sig. Vid 6-7 veckor börjar han ge dem fast mat, och vid 4 månader avvänjer han dem helt.

Hanens sexuella mognad inträffar vid 1, 5-2 år och kvinnan vid 2, 5 år.

Deras livslängd är cirka 25 år i naturen.

Växande kinkaju

Konstigt som det kan verka lever detta vilda nattliga djur bra i fångenskap hos människor. Det är kärleksfull, anpassar sig bra och är möjligen det trevligaste husdjuret att gosa som barn.

Äta är inte heller ett problem eftersom det inte är kräsen. Kinkaju äter frukt, keso, råa och kokta ägg, kött och kokt fisk. Ge inte upp kokt potatis och kokt ris. Det matas långsamt och lat och är en intressant syn. Det skapar inga problem så länge det har levnadsförhållanden nära de som finns i dess naturliga miljö.

Populär efter ämne