Capuchin Apor

Innehållsförteckning:

Video: Capuchin Apor
Video: Two Monkeys Were Paid Unequally: Excerpt from Frans de Waal's TED Talk 2023, Februari
Capuchin Apor
Capuchin Apor
Anonim

Apor är våra närmaste släktingar. Vi upptäcker ständigt våra egenskaper i deras beteende. Om någon är osäker behöver de bara titta kapucinernasom inte är mindre intressanta än orangutanger, schimpanser, marmoseter, gorillor, gibbons.

Kapuciner anses vara en av de smartaste aporna i den moderna världen. De har förmågan att arbeta med verktyg, förstå betydelsen av pengar, kan räkna och visa många tecken på självkännedom. Och viktigast av allt, de visar ogillande för människor som inte vill hjälpa andra i nöd.

Dessutom är kapucinerna en av de minsta representanterna för apor, så det är inte konstigt att de föredrar dem som exotiska husdjur. De används också som servicedjur efter en utbildning.

Vad mer kan man lära sig om kapucinerna? Det finns säkert många intressanta och nyfikna fakta om små primater som är av intresse för deras närmaste släktingar, människor.

Klassificering av capuchin

Capuchin-apan med det vetenskapliga namnet Cebus är en ny världsapa från underfamiljen Cebinae. Det vetenskapliga namnet på släktet Sebus kommer från det grekiska ordet kebos, vilket betyder en apa med en lång svans.

2011 föreslog Jessica Lynch Alfaro att endast de graciösa Capuchinerna skulle vara kvar i släktet Sebus och Robustos skulle separeras i ett separat släkte. Denna delning har redan accepterats av vissa forskare eftersom genetisk forskning har visat att de två arterna skiljer sig åt innan 6,2 miljoner år.

Jessica Alfaro tror att Amazonfloden skiljer sig robust och graciös, vilket utvecklades separat. De graciösa har längre lemmar i förhållande till kroppsstorlek och rundare skalle, medan de robusta har käftar som är bättre lämpade för att öppna hårda skal. De har också kammar och hanar och skägg.

Arttaxonomin är dock fortfarande kontroversiell och andra alternativ har föreslagits.

Deras populära namn- Capuchin har en nyfiken historia. Det finns Orden av Capuchin-bröderna, en ättling till fransiskanerna, som bar bruna kläder med stora huvor. När portugisiska upptäcktsresande anlände till Amerika på 1400-talet såg de små apor, vars färg liknade kläderna från Capuchin-bröderna och kallade dem så.

Capuchins utbredning och livsmiljöer

Utbudet av Capuchin-apor inkluderar några tropiska skogar i Centralamerika och Sydamerika runt de norra delarna av Argentina, där det bor i tropiska, subtropiska skogar och bergskogar. Området rör sig genom nordöstra Brasilien, östra Anderna (Colombia-Venezuela-Paraguay-norra Argentina).

I Centralamerika ockuperar de de fuktiga skogarna i Costa Rica och Panama och de lövfällande torra skogarna vid Stillahavskusten.

Dessa apor med breda näsor lever i kronorna av gigantiska tropiska träd och rör sig tryggt från ett träd till ett annat på jakt efter mat.

Hur ser Capuchin ut?

Kapuciner är små apor. De når en längd på 30 till 56 centimeter och deras svansar är så långa som kroppen är täckt av päls. Oftast hålls den vikta i en ring.

Deras genomsnittliga vikt är 1, 4 till 4 kilo och de lever upp till 25 år i sina naturliga livsmiljöer.

färgkapuciner är svarta, bruna eller vitaktiga, men deras exakta färg beror på arten. De är oftast mörkbruna med en blek krämfärg längs nacken.

Det kännetecknas främst av den bruna kapucinen, som har pälsar i pannan. Det är därför det också kallas en tuftad kapucin.

De vithalsade och vithåriga bär sina namn från respektive särdrag i deras vision.

De flesta lemmar typer av kapuciner är mörka längst ner och är korta. Detta hindrar dem inte från att hoppa på 4 meter.

De täcker ett kort avstånd på två lemmar.Ibland på jobbet inkluderar de alla lemmar, inklusive svansen, som de använder för det femte benet.

Capuchins livsstil och beteende

Capuchin är den snabbaste och mest kapabla arten bland primater. Kan använda föremål som vapen. I sin naturliga livsmiljö, när den hittar hårda nötter, kastar den inte bort dem. Han hittar en lämplig sten och bryter dem. Den hanterar alla typer av hårda frukter, trots sina långa naglar. Vid en ålder är han så smart att han lockar fåglar med mat och sedan fångar dem. Rengör slem på ett smart sätt från en fångad groda eller trädbark. I fångenskap kan han tränas.

Dessa apor tillbringar all sin tid i träden och hoppar från en till en annan. Endast för vatten kommer de ner till jorden. I regnskogen, som är deras kungarike, bor de på toppen av träden där de hittar maten.

De bor i grupper eller kolonier. Gruppen täcker oftast 15 till 35 individer, även om de kan anpassa sig till en plats koloniserad av människor.

Capuchin apa
Capuchin apa

Foto: Nicman / Pixabay.com

Kapuciner har en diskret hierarki som skiljer sig åt i ålder och kön.

Vanligtvis dominerar en man gruppen och har rätt att para sig med kvinnorna i gruppen. Men griffon gamar leds av både alfahanter och en dominerande hona.

Dessa primater är territoriella djur. Varje grupp täcker ett stort område eftersom medlemmarna måste leta efter de bästa matplatserna. Platserna är markerade med urin, särskilt det centrala området, som är starkt skyddat från inkräktare. De yttre zonerna överlappar ibland med andra gruppers territorier.

Gruppens stabilisering erhålls genom ömsesidig uppfostran av de unga och kommunikation. Deras stämband är utformade för att producera ett brett spektrum av ljud - skrikande, morrande, visslande, mjukt spinnande och mer.

Dessa grupper förenas ofta med släktingar och delar fredligt sina nischer med dem. Under den torra årstiden kan brist på mat störa det lugna livet i samhället och leda till konflikter med släktingar.

Under måltiderna är de bullriga, gräl är ett ständigt fenomen. De använder vanliga rutter när de letar efter mat. Deras sociala erfarenhet är mycket rik.

Trädskyddet gör att de kan hitta skydd mot rovdjur, men de kan också fly till marken genom att fly från ett rovdjur.

Miljön de bor i är fördelaktigt för både Capuchin och det ekosystem som den bor i. Detta beror på att de sprider resterna av sina frön och avföring på marken och därmed stöder växterna.

Reproduktion av kapuciner

Kvinnliga kapuciner de fokuserar ofta på parning med alfahan. En kvinna kan dock para sig med upp till 6 underordnade män på en dag.

När en alfahona och en lägre rankad kvinna vill para sig med en alfahane får den dominerande kvinnan rättigheterna för en lägre rankad man. Dessa djur är polygamiska och parar sig under hela året, men blir dräktiga vartannat år.

Kvinnor föder kort efter graviditeten från 160 till 180 dagar. De unga sitter fast vid sina mammas bröst, och när de växer upp reser de på mammans rygg.

Män deltar sällan i vården av de unga. Avkomman blir mogna vid 4 år för kvinnor och 8 år för män.

Eftersom de är mycket anpassningsbara kan dessa apor också reproducera sig när de förlorar sina naturliga livsmiljöer.

Capuchin näring

Capuchin-apan äter med ett brett utbud av livsmedel och dess kost är mer varierad än för andra apor i familjen Cebinae. De är allätande och konsumerar olika växtdelar som löv, blommor, frukt, frön, bark, trävävnad, sockerrör, lökar.

De äter också leddjur, blötdjur, olika ryggradsdjur och till och med primater.

Studier visar att de nyligen har bytt från små nötter som cashewnötter till större och hårdare. De är bra på jakt på grodor, de är smarta och det hjälper dem att skaffa mat från en mängd olika möjligheter, vilket kan säkerställa deras överlevnad i livsmiljöer med begränsade matresurser.

Kapuciner som lever nära vatten matar också på musslor och krabbor och bryter sina skal med stenar.

Sätten på äta cappuccino kan användas för att förstå ursprunget till praxis att använda verktyg från andra grupper av primater, inklusive de tidigaste medlemmarna i den mänskliga linjen.

Populär efter ämne