Orangutang - Allt Om Apan

Innehållsförteckning:

Video: Orangutang - Allt Om Apan
Video: Гипотеза о когнитивном компромиссе 2023, Februari
Orangutang - Allt Om Apan
Orangutang - Allt Om Apan
Anonim

I regnskogen på två stora öar, Kalimantan och Sumatra, strövar fortfarande några exemplar av de enda stora asiatiska aporna. Dessa är orangutanger. Namnet kommer från det malaysiska språket och betyder skogsman. Utmärkt namn hittades, eftersom det här är några av människans närmaste släktingar.

För bara 47 år sedan fanns det cirka 5000 apor på de två öarna, och idag finns det bara cirka 200. Poachers dödar dem för att det orientaliska köket värderar köttet som en delikatess. Ledsen statistik visar att idag lever fler djur i djurparker än i naturen. Orangutangen är listad i den röda boken av hotade arter och zoologer varnar för att dessa nära släktingar till oss kommer att försvinna från jorden om inte alla åtgärder vidtas snarast för att skydda dem.

Orangutanger måste stanna för att de är den verkliga mästaren i skogarna i denna del av världen. Apor attackerar aldrig först, men tveka inte att vedergälla någon som gör det. Deras styrka är ordspråkig och beror inte så mycket på deras kroppshöjd på cirka en och en halv meter, utan till deras vikt och särskilt till deras starka armar. Med dem kan de kväva en python och öppna munnen på en krokodil.

De infödda som bodde tillsammans med dem på öarna tror på legenden att orangutanger en gång var människor, men förvandlades till apor på grund av deras sakrilege. Det är värt att lära sig mer om arten nära oss.

Klassificering av orangutanger

Orangutangen, med det latinska namnet Pongo, är ett släkte av apor, en nära släkting till människan. Humanoids, Hominidae, är en stor familj av Primate-ordningen, till vilken människan också hör.

Skogfolk, som malayserna kallar dem, är det enda moderna släktet i underfamiljen Ponginae.

Denna grupp inkluderar Sumatran-orangutangen, Bornean-orangutangen och en annan representant - Pongo Tapanuliensis.

Om de två döda företrädarna för arter av orangutanger - gigantopithecus och sivapithecus får hela bilden av släktet.

Utseende av orangutangen

Orangutangen är ett släkte av arboreal apa som sticker ut från andra med sin högre utvecklingsnivå. Denna humanoid förväxlas ofta med sin afrikanska motsvarighet, också en väl utvecklad typ av antropoid apa. Det finns dock grundläggande skillnader mellan dem, både externt och beteendemässigt.

När det gäller storlek förlorar orangutangen helt för gorillor. Men det här är inte deras största skillnad. Det finns inget annat djur på jorden just nu som är så annorlunda än djur och som påminner om människan. Han har otroligt smarta ögon, utmärkta ansiktsuttryck, små, nästan mänskliga öron och en stor och utvecklad hjärna.

Orangutang i berget
Orangutang i berget

I en upprätt Homo sapiens pose, orangutangen är lång cirka 150 centimeter, men väger upp till 150 kg eller mer. Allt är i kroppens proportioner.

Benen på en orangutang är korta, hans kropp är fyrkantig och med en tjock mage. Hans armar är väldigt långa, både jämfört med hans kropp och hans ben. De är ungefär 2, 5 meter. Extremt starka och muskulösa armar hjälper orangutangen att flyga mellan träden och fånga från gren till gren. Orangutangens händer de hänger under knäna och fungerar som extra stöd på marken när de rör sig.

Tummen och tårna har en intressant struktur. De sticker ut och är böjda för att fästa djuret skickligt till grenarna med dem. De andra tårna är dåligt utvecklade och böjda, fördelen är liten. De böjda fingrarna på händerna hjälper apan att enkelt plocka frukten från träden och deras funktioner är begränsade. De kan inte göra mer komplexa manipulationer.

En orangutangs kropp är täckt med styvt rött hår.Den är lång men gles eftersom den är varm i tropikerna. Deras hårfärg förändras med åldern. Från ljusrött i ungdomen till brun på ålderdomen.

Orangutangpäls är ojämnt fördelad i kroppen. Det är tjockare på sidorna och tunnare på bröstet. Underkroppen och handflatorna är nästan nakna.

Orangutangen har en uttalad sexuell dimorfism. Hanen är utrustad med ett antal anmärkningsvärda utmärkelser - skrämmande, tänder, roligt skägg och svullna kinder. Hanens kinder växer när de bildar något som en rulle runt ansiktet. Kvinnor har inte skägg, deras skelett är mindre, deras vikt överstiger inte 50 kg.

Orangutangens beteende

Det mesta av detta djur liv tillbringas i träden. Undantag är stora män vars stora vikt blir hotfull på de höga grenarna. Vad vet vi mer om orangutangens beteende?

Apan rör sig ständigt från träd till träd med sina långa starka armar. Syftet med dessa migrationsprocesser är sökandet efter mat. Om träden maten av orangutangen är nog kommer apan inte att bestämma sig för att komma ner till jorden alls. Där gjorde hon något som ett bo av tvinnade grenar, täckte det med mjuka löv och lade sig ständigt och ledde ett lugnt och avslappnat liv. Till och med törst kommer inte att tvinga apan att komma ner, eftersom den kommer att släcka den med vattnet som samlas på träden eller i en ihålig. Dessa apor hoppar inte från gren till gren, rör sig inte genom att hålla fast med händer och fötter i de flexibla trädstammarna.

Det som är anmärkningsvärt är djurets enorma kraft i kombination med otrolig intelligens och uppfinningsrikedom. De antar att göra något som handskar från hävarmen för att komma till Capocos taggiga träd och ta från dess söta juice.

Om de av någon anledning faller ner till marken rör sig de på sina fyra lemmar. Äldre orangutanger använder bara sina underben för att gå. De stannar inte på marken på natten.

På grund av hans lugn karaktär orangutanger de motstår inte och lever ofta i fångenskap. Därför kan de ses i alla djurparker.

De är väldigt rädda för vattnet, de vet inte hur man simmar alls, det har varit ett fall av drunkning i dem.

Orangutangen är den smartaste levande saken vara efter människan. När de är nära människor upplever de sina vanor, förstår deras tal och till och med lär sig att kommunicera med teckenspråk. De är dock väldigt blyga och tysta och kommunicerar bara med de människor som tar hand om dem och tränar dem.

Apa
Apa

När de är i naturen kommunicerar de med varandra med alla typer av ljud. Vytande, gråtande, öronbedövande brus är de ljud de ger i samband med olika livssituationer.

Dessa djur är polygama ensamma djur, vilket inte är typiskt för primater. Hanarna bevakar gränserna för sitt territorium, där harem är beläget med flera kvinnor och deras ungar.

De är inte aggressiva och attackerar inte först, de gör bara mycket buller om en inkräktare kommer in på deras territorium.

Matar orangutangen

Orangutanger är oftast växtätare, men undvik inte att äta insekter, honung, ägg och ibland små fåglar. Sumatriska orangutanger fångar till och med fettlori, men observationer visar att detta endast görs i tider med matbrist. Frukten är deras favorit och de hoppar gärna från träd till träd för att få en utsökt fruktgodis. Durianer, fikon, mango, lychees, vinstockar och träd, tillsammans med barken är bland maten av orangutanger.

Deras ämnesomsättning är ungefär en tredjedel mindre än hos andra primater och är närmare den för de lata. Detta innebär att de kan spendera utan mat i upp till flera dagar. Man tror att de utvecklade denna karakteristiska egenskap främst på grund av sin fruktdiet. Liksom människor kan dessa djur vara beroende av alkohol och tobak.

Reproduktion i orangutanger

Män blir könsmogna efter 14-15 år, kvinnor 8-12 år. Graviditet hos orangutanger varar ungefär 8, 5 månader. Vanligtvis föds ett foster, mindre ofta tvillingar. Födseln är snabb och enkel, barnet väger cirka 1, 5-2 pund.Mamman börjar amma honom omedelbart och detta fortsätter tills han är 3-4 år gammal.

Barnen hos dessa djur är väldigt lång, upp till 6-8 år. De bor med sina mödrar som tar hand om dem fullt ut. Fadern leker ibland med den lilla, men bara på eget initiativ. I annat fall oroar sig ansvaret för familjen mannen och han håller sig borta från det. Ibland kvinnliga orangutanger rör sig i en liten grupp av 2-3 kvinnor med sina ungar, som de bär i armarna vart de än går.

Livslängd i orangutanger är ungefär 30 år gratis. De når upp till 50 år i fångenskap, och den äldsta orangutangen har levt i värdiga 65 år.

Populär efter ämne