Marmoset

Innehållsförteckning:

Video: Marmoset
Video: ЗАПЕКАНИЕ ТЕКСТУР В MARMOSET TOOLBAG 3.08 2023, Februari
Marmoset
Marmoset
Anonim

Mer än 400 arter av apor lever i naturen. Den största är gorillan, där hanarna är från 180 till 250 kg.

A den minsta apan är marmoset, i vilken en av arterna - marmoset pygmy, når bara 140 gram. Den vanliga marmoset kan inte heller skryta av stor storlek, det är bara 100 gram mer än sin lilla släkting.

De små i apariket kan skryta med att de är de första aporna i den nya världen som får sitt genom sekvenserat. År 2014 publicerades den genomiska sekvensen för kvinnlig marmoset.

Vad vet vi om den lilla levande och smidiga varelsen som passar i en mänsklig handfull? De är apor och har artens särdrag, men de har också sina särdrag. Varje fan av snabba apor kommer att vara intresserad av all information som säger okända saker om marmosets.

Klassificering av marmoset

Vanliga marmoseter har det latinska namnet Callithrix jacchus. De är miniatyr däggdjur av Ostronoctest apafamiljen - Callitrichidae.

Den lilla primaten kallas också apen till Geldi för att hedra naturforskaren Emil August Geldi, som studerade djur i Brasilien. Många brasilianska representanter för faunan är uppkallade efter honom.

Marmosettfamiljen - Callitrichidae är inte liten, den innehåller cirka 60 apor, men marmosetter är bara en art. Det finns dock sorter, som dvärgmarmoset, som inte bör förväxlas med en annan primatart.

Marmosetfamiljen är så kallad för att den är väldigt lekfull och ger enkel kontakt med människor. De är inte aggressiva och är lätta att tämja.

Var bor marmosets?

Marmosetten är en apa från den nya världen. Den ursprungliga bosättningen var den nordöstra kusten i Brasilien i delstaterna Piaui, Paraiba, Ceará, Rio Grande, Pernambuco, Alagos och Bahia.

Genom att släppa fångna individer utvidgade den sin räckvidd efter 1920 till sydöstra Brasilien. Där blir det en invasiv art. Därför finns det rädsla för genetisk kontaminering och predation på fågelbon och ägg. Det finns marmosets också i Peru, Bolivia och Ecuador.

Hennes rike är regnskogen och de höga träden, på toppen av vilka hon gör sitt hem.

Hur ser en marmoset ut?

Alla representanter för marmoset kan skilja sig åt i vissa vanliga funktioner. Dessa inkluderar: extremt liten storlek; tjock, tät, silkeslen päls, ibland mönstrad; en lång, vriden svans som fungerar som en balanserare; har ett stänk av stortån, som liknar människor;marmoset klättrar skickligt träden; äter främst vegetabiliska livsmedel.

En liten marmoset
En liten marmoset

Foto: afelipeug / Pixabay.com

Marmosetten definieras med rätta som den minsta primaten i världen. Tält för män är bara 188 millimeter höga och kvinnorna är i genomsnitt 185 millimeter. Manliga marmosets väger i genomsnitt 256 gram, kvinnor är 236 gram. Svansen är ganska lång, ofta längre än kroppen. Den har ingen gripande funktion, men när den hoppar från gren till gren spelar den en balanserande roll.

Beroende på sorten målas marmosets i en annan färg. Kännetecken är de vita tapparna på öronen och den vita pälsen i pannan. Oftast pälsen på marmosets är mörkbrun, ryggen är gråbrun med en lätt tvärgående rand. De har väldefinierade tvärlinjer i svansen och liknar således en lemurs svans.

Vissa har silvergrå mjuk päls som bildar en liten man runt djurets huvud.

Marmoset har fem fingrar på fram- och bakbenen, med vilka det envis fastnar på föremål. Spikarna är spetsiga och böjda och med dem klättrar djuret i träden.

Marmosets ögon är små, svarta, med ett uttalat övre ögonlock. Nosen är också täckt med päls, vilket skiljer marmoset från många andra apor.

Vissa forskare separerar marmoset pygmé som en separat art, men fysiologiskt har de små inga skillnader, bara den röda dvärgen har förkortat fingrarna och en tjockare man.

Ett intressant faktum är att apor har en ganska utvecklad hjärna trots huvudets lilla storlek, vilket gör dem försiktiga och snabba djur.

Marmosettens livsstil och beteende

På grund av sin lilla storlek tvingas djuren ständigt gömma sig. Därför marmosets livsmiljö är de högsta kronorna av träd där det finns så få rovdjur som möjligt. För att tillbringa natten väljer de håligheter i träden och familjer med upp till 6 generationer gömmer sig där.

De sjunker sällan till marken eftersom de möter många faror där, men de är väldigt nyfikna och kan ses nära byar och andra bosättningar. De närmar sig gärna människor och kan bosätta sig nära sina hem. Marmosett med svarta öron är särskilt vänlig.

Marmosets är aporsom älskar värmen. De föredrar att temperaturen är 25-30 grader. Vid låga temperaturer fryser de snabbt och kan dö av hypotermi. Luftfuktigheten bör vara 60 procent.

Matar marmoset

Dessa apor är mestadels växtätare. De kan dock kompensera för bristen på protein med djurfoder. Svårigheten beror på att vissa djur hon vill äta ser på henne som deras mat.

Marmosets mat innehåller frukt, blommor och pollen, unga skott och löv, skalbaggarver, insekter som malar, syrsor och små amfibier.

Dessa apor har stort behov av vatten eftersom de är mycket smidiga och rörliga. De dricker ofta dagg eller vatten som samlas på löv av träd i regnet.

Marmosets har starka snitt, dessa är de enda två tänderna. Med dem biter de genom barkens övre lager och dricker trädets saft. Med sina små lemmar tar de lätt bort maskar och annan liten mat från stammen av gamla träd.

Marmoset
Marmoset

Foto: Garyuk3 / Pixabay.com

När det gäller mat har de inte mycket konkurrens från andra apor. De är små, lätta och klättrar lätt upp till trädets högsta grenar för att plocka lite frukt.

Marmosets är dagliga djur och tillbringa hela dagen med att äta, hoppa från gren till gren.

Under natten samlas de i grupper, som kan vara upp till 20 individer, och återvänder till trädens håligheter för att tillbringa natten.

De uppfostrar de unga tillsammans.

Skriken de kommunicerar med är höga, de twittrar också. De har minst tio samtalsignaler.

Marmoseter är territoriella djur. De rör sig längs skogens omkrets och om de träffar sina släktingar äter de i närheten och ignorerar varandra.

I det vilda marmosets lever 10-15 år, i förväg upp till 25 år.

Reproduktion av marmoset

Familjen till dessa apor består av män och kvinnor i alla åldrar. De har ingen hierarki, men de har en tydlig ledare som impregnerar de flesta kvinnor i familjen.

Hanen når parningsåldern 3 år, kvinnan 2 år. Den kvinnliga marmoset väljer hanen, men oftast faller valet på ledaren, den största hanen. Det finns ingen säsong för parning av marmosetssom de är i varma klimat.

Graviditeten i marmoseter är cirka 5 månader, varefter honan föds 1 eller 2 unga, vardera cirka 15 gram. Unga klamrar fast vid mödrarnas mage och när de växer upp flyttar de sig till ryggen.

Manliga och kvinnliga marmosets tar hand om de unga. Ledaren är upptagen med att hitta ett bra ställe att äta och se upp för faror.

Vid en ålder av 3 månader går de unga marmoseterna redan ensamma och vid 6 månader matar de på vuxnas mat. De unga har puberteten ungefär 1-1, 5 år, men kan fortfarande inte avkomma, även om de parar sig.

Maremosets fiender

Eftersom den lever högt i träden, är denna apa relativt välskött. Marosettens fiender är båten, gamen, margayen och andra.

De attackeras oftast av fåglar när de tappar sin vaksamhet.Stora fåglar brukar betrakta dem som små byten och attackera dem mindre ofta.

Ormar är en stor fara eftersom de kan svälja dem utan kvävning. Vissa stora spindlar är också en allvarlig fiende.

När de märker faran skriker aporna högt för att varna de andra och rusar sedan i olika riktningar, vilket förvirrar rovdjuret. De kan inte självförsvar, de går inte ens för att skydda sin lilla. De litar helt på sin lilla storlek och förmåga att hoppa snabbt och långt.

Marmosettens skyddade status

I Brasilien marmoset skyddas av lag och export från landet är förbjudet. De säljs som exotiska husdjur på den svarta marknaden och måste därför skyddas, även om de i antal inte är utdöda, eftersom de odlar villigt i sitt hemland.

Populär efter ämne