Zlatka

Innehållsförteckning:

Video: Zlatka
Video: Златка Мармеладка выживает в майнкрафте строит дом 2023, Februari
Zlatka
Zlatka
Anonim

Zlatkata är en vacker liten skog rovdjur med fluffig päls, som finns i hela Europa och även i olika delar av Asien. Guldfinken är en del av många skogers ekosystem, men är hotad eftersom dess vackra päls gör det till ett jaktobjekt.

Zlatkas historia

Man tror att Zlatkas förfäder uppträdde för cirka 40 miljoner år sedan. Idag finns Zlatka i Bulgarien - främst i de östra delarna av Balkanbergen, men också i Pirin och Rila. Det finns främst i täta löv- och barrskogar. Zlatka distribueras från de brittiska öarna till den västra delen av Sibirien, och i söder finns den från Medelhavet till Kaukasus. Zlatka finns inte på Island och norra Skandinavien. Zlatka finns också på steniga platser, men bara om det finns många träd vid deras fötter. Zlatka undviker öde och steniga områden, eftersom det inte finns någonstans att gömma sig.

Hur ser Zlatka ut?

Zlatka har en långsträckt kropp med relativt korta extremiteter. Zlatkas längd kan nå cirka 58 centimeter, svanslängden är vanligtvis över 20 centimeter. Zlatka väger högst 2 kg. Zlatkas päls är brunaktig, med en gulaktig fläck i halsen, därav namnet, eftersom det ser ut som guld. Zlatka byter päls två gånger - på vintern är håret långt och silkeslen vid beröring, på sommaren är det kortare och grovare. Detta skogsdjur har också päls på sina tassar, som bara syns under de kalla månaderna. Zlatkas svans är väldigt fluffig och lång. Tassarna och svansspetsen är nästan korrekta. Zlatkas näsa är mörk, öronen är små, trekantiga, men rundade, med en gul rand. Zlatkas nos har en triangulär form. Käftarna är mycket starka, med skarpa tänder. Varje tass av Zlatka har skarpa böjda klor som hjälper henne att klättra i träd.

Vad äter Zlatka?

Zlatka är allätande men föredrar små gnagare. Det livnär sig också på ekorrar, fåglar, deras ägg, grodor, sniglar, insekter och till och med släkt. Zlatka äter olika typer av nötter och frukter som de hittar i skogen. Om hon hittar en bikupa av vilda bin förstör Zlatka det för att äta honungen utan rädsla för att bli stickad. När hon går på jakt förföljer Zlatka sitt byte och efter att ha attackerat henne dödar hon henne med en stark bit bakom nacken, varefter hon drar henne in i sin ihåliga. När hösten börjar samlar Zlatka förnödenheter för vintern, som hon gömmer på olika ställen, vanligtvis i håligheter i träden. Ofta blir små igelkottar byte för Zlatka, som lyckas klara av dem trots sina skarpa nålar. På sommaren finns det veckor då Zlatkas meny består av mer än 30 procent frukt.

Djur Zlatka
Djur Zlatka

Reproduktion av Zlatka

Zlatka är ett ensamt djur, män och kvinnor tar endast kontakt under häckningssäsongen, som varar från början av juni till mitten av augusti. Honan föder en gång om året med ett gammalt träd ihåligt för sitt hem. Om hon känner att hennes avkomma är i fara, flyttar hon dem någon annanstans eller äter dem. När de unga växer upp, går mamman på jakt både på dagen och på natten för att mata dem. De unga kommer ut ur det ihåliga när de är två månader gamla.

Ett intressant faktum är att graviditeten av Zlatka kan ta ungefär ett år. Detta beror på fördröjningen i embryonens utveckling, och orsaken till detta är inte tydlig. I de flesta fall föder kvinnan först i april. När de är födda är de ungefär 10 centimeter långa. De stannar hos sin mor i några månader, varefter några av de unga lämnar henne för alltid för att erövra sina territorier, och åtminstone en av de unga stannar hos mamman under ett helt år. En gång ur det ihåliga följer de sin mor överallt, vilket gör det mycket svårt att jaga.Zlatki blir sexmogen ungefär 15 månader, men börjar vanligtvis delta i kärleksspel när de är 2 år gamla. Män kämpar för kvinnor, men när det inte finns några spridande kvinnor kämpar män inte för territorium, utan försöker helt enkelt undvika sådana möten.

Nyfiken fakta om Zlatka

Svansen på Zlatka det tjänar till att hålla hennes balans när detta lilla djur hoppar på träden och klättrar på dem. Zlatka kan hoppa mellan träden, som är cirka 4 meter långa. När hon klättrar i träd kan Zlatka vända sina tassar 180 grader. I naturen kan Zlatka leva upp till 11 år, i zoo-förhållanden kan den nå 18 år.

I forntida Ryssland päls av Zlatka det värderades så mycket att det till och med fungerade som en valuta. Zlatka orienterar sig bäst genom att använda hörseln, eftersom hennes luktsinne och syn inte är särskilt utvecklade. Zlatka bor i övergivna hålor av ekorrar eller i bon av rovfåglar. Men Zlatka använder dem bara under dagen när hon vilar, för sent på kvällen och hela natten letar hon efter byte i skogen.

Zlatka markerar sitt territorium med hjälp av en speciell sekretion som utsöndras av hennes analkörtel. Detta görs av både män och kvinnor. Manens territorium är alltid större än kvinnans territorium. På vintern lämnar Zlatka sällan sitt lager och föredrar att äta det hon lyckats samla som lager på hösten.

Zlatka i snön
Zlatka i snön

Zlatkas fiender är rävar, vargar, lodjur, hök och uggla. När ett rovdjur jagar henne flyr hon genom att klättra i träd. Trots att hon är listad i den röda boken fortsätter Zlatka att vara ett offer för jägarnas önskan att få sin vackra päls. Zlatka jagas med hundar som får henne att klättra i träd och jägaren träffar henne, vilket i de flesta fall skadar pälsen. Det faktum att detta vackra djur försvinner från planeten hindrar inte tjuvjägarna. De fångar henne också med nät för att inte skada hennes värdefulla päls.

Skada från Zlatka

Zlatka undviker att närma sig människors hus, men om hon är för hungrig kan hon under de kalla månaderna försöka attackera kycklingar och ankor. Detta kan dock bara hända om Zlatka är mycket hungrig.

Populär efter ämne