Noshörning - Allt Vi Behöver Veta

Innehållsförteckning:

Video: Noshörning - Allt Vi Behöver Veta

Video: Allt Vi Behöver 2022, November
Noshörning - Allt Vi Behöver Veta
Noshörning - Allt Vi Behöver Veta
Anonim

Jord- och vattenkropparna på jorden har sina jättar bland djurarter. Vissa aspekter av de största djurs biologi är inte kända. Olika studier under de senaste decennierna har avslöjat nya, ibland överraskande fakta som har förändrat tidigare uppfattningar om livsstil, relationer och beteende hos olika djurarter.

De flesta jättarna i djurvärlden har inte bara intressant biologi, men de har stor kraft. Ändå behöver de mer och mer skydd för att deras fiender i djurriket är få, men människan är fortfarande den farligaste och ansvarar för den krympande populationen av stora djur.

Detta gäller i full kraft för noshörning, en av de största, men redan hotade djur på planeten. Den 22 september markerar världens noshörningsdag, så låt oss prata om alla viktiga saker vi behöver veta om dessa söta jättar.

Arternas ursprung och utbredning av noshörning

Den stora växtätaren med ett karakteristiskt näshorn, som gav arten sitt namn, har levt på jorden i 50 miljoner år. De forntida förfäderna till den moderna noshörningen de hade ett lyckligare öde eftersom de ockuperade ett mycket större område än moderna representanter. Vita och svarta noshörningar idag finns de i Afrika och Sumatran, indiska och javanesiska finns i Asien. Afrikaner bor i de östra och södra delarna av kontinenten. Asiatiska djur lever i dagens Indien, Nepal, Vietnam, Malaysia och Indonesien. Savannor, täta skogar och myrar är arternas föredragna livsmiljöer.

Allmänna egenskaper hos noshörningen

Noshörningar, Latinska namnet Rhinocerotidae, är en familj av stora växtätare, från storleken på hovdjur. För närvarande lever 5 arter av dem på jorden. Enorma djur med stor kroppsmassa är bland de största landdjuren efter elefanter. De väger från 900 kg till 4 ton beroende på art. De små är upp till 65 kg. De är längre än breda. Fyra meter kan nå längden och höjden är också ganska stor, upp till 180 centimeter.

Vit, svart och Sumatran noshörningen de har två horn, och indianen och javanen har en. Hornet, som är den mest anmärkningsvärda delen av djurets syn, ligger på överkäkens ben. De har alla stora huvuden, massiva bröst, tjocka och friska ben och en kort svans. Hans hud är tjock, grå eller brun. Hans hörsel och luktsinne är väl utvecklade på bekostnad av dålig syn. Han är kortsiktig. Antalet tår på varje fot är tre.

Trots att de är stora djur är de, tvärtemot förväntningarna, mycket smidiga. De utvecklar en avundsvärd hastighet på 64 kilometer i timmen. Även om de betraktas som stora och oförstörbara djur, är de ganska känsliga, särskilt för huden. Hon skadas lätt och lider av insektsbett. För att skydda den, väljs noshörningen ofta i leran.

Djuret är växtätande. Den vita noshörningen betar gräs, varför naturen har försett den med fyrkantiga läppar som hjälper den med denna typ av mat. De andra arterna äter trädens löv.

Liten noshörning
Liten noshörning

Detta djur är territoriellt och lever inte i flockar. Hanar ockuperar, markerar och försvarar sitt territorium. Hornet används endast i strider mellan män, eller när kvinnor försvarar sig själva och sina ungar från lejon, hyener och tigrar.

Noshörningar kommunicerar på ett infrasoniskt sätt. De lågfrekventa ljud de gör tjänar sitt syfte, men det mänskliga örat uppfattar dem inte.

I naturen lever jätten 35-40 år, men i fångenskap är åldersgränsen cirka 10 år mer.

Noshörning

Alla djur av arten är växtätande. Endast svart äter från grenar och löv av träd och buskar. Den intagna maten är upp till 70 kg per dag.Det kan absorbera även giftiga växter och extrahera deras användbara delar. Noshörningar matar från morgon till kväll med gräset på de öppna ängarna. I djurparker matas de hö och gräs.

Reproduktion av noshörningen

Kvinnan når sin sexuella mognad vid 6-7 års ålder och hanen vid 10-12 års ålder. Det finns ingen fast säsong för reproduktion av noshörningar. Hanar kämpar för kvinnor, men kvinnor stöter bort män genom att vara mycket aggressiva. Bara de mest ihållande lyckas. Efter parning separerar partnerna. Graviditet varar 16-18 månader, varefter en baby föds. Eftersom han är över 60 kilo går han på 10 minuter.

Arter av noshörningar

Dagens bevarade arter av noshörningar är få, men i urminnes tider var planeten bebodd av fler arter än dessa markjättar.

Teleoceras är en utdöd art av växtätande noshörning som bebodde Nordamerika under Pliocen.

Ullnoshörningen är ett annat utdött djur som bodde i Europa och Nordasien i början av Pleistocen.

Elasmotry är en utdöd art jätte noshörning, bebodd Eurasien mitt i pleistocenen, för 2, 6 miljoner år sedan och överlevde fram till 50 tusen år sedan.

Vit noshörning

Den vita noshörningen, med det latinska namnet Ceratotherium simum, är en växtätande art av noshörningsfamiljen. De kallar det vitt, men färgen är faktiskt grå. Den har en utskjutande nos och en bred mun som den betar gräset med. Båda hornen är utmärkande. Den väger upp till 4 ton och är 180 centimeter hög vid manken.

Vit noshörning
Vit noshörning

Bor i de östra och södra delarna av Afrika, på trädbevuxna och gräsbevuxna platser. Snarkning, morrande och brusande är de ljud som hörs runt noshörningar, men kvinnor mjukar när de kommunicerar med sina ungar.

De tillbringar dagen med bete. Den lilla noshörningen är försvarslös och behöver ständig vård av sin mor. Hans horn börjar växa när han är ett år gammal.

Mamman föds ett barn som bor hos henne från 2 till 4 år. Denna art lever upp till 50-60 år.

Svart noshörning

Den svarta noshörningen är med det latinska namnet Diceros bicornis. Han är den enda kvarvarande medlemmen i hans släkte. Dess sortiment idag är mycket begränsat och är kritiskt hotat. Det finns fortfarande i Afrika, i södra, östra och centrala delar, men kan sällan ses eftersom djuren är mycket små. Den svarta noshörningen är faktiskt brungrå, trots sitt namn.

Indisk noshörning

Den indiska noshörningen, som på latin heter Rhinoceros unicornis, är en av de största landdjuren på planeten. Det kallas också enhörningsnoshörningen. Den bor i de gräsbevuxna slätterna i Indien och Nepal. Det ser klumpigt ut men utvecklas upp till 55 kilometer i timmen. Överraskande nog är han en utmärkt simmare.

Dess färg är gråbrun. Det finns bara ett horn som skjuter ut vertikalt uppåt. Man tror att detta horn födde myten om enhörningen i folks folklore. Dess hud ser ut som pansar och detta är dess kännetecken. Dess mun är bred och liknar ett djur från förhistorisk tid.

Vuxna överstiger 3 ton. Han är den näst största medlemmen i familjen efter den vita noshörningen tillsammans med javaneserna.

Tidigare bebodde det skogen och savannerna i Indien, Nepal och Pakistan, men på grund av hornen massakrerades det också här. Därför är det nu en skyddad art och bor i en indisk reserv. Det finns bara cirka 3000 djur i Indien och Nepal.

Javanesisk noshörning

Den javanesiska noshörningen, Rhinoceros sondacus, är en sällsynt noshörningsart, även kallad en bepansrad noshörning, på grund av dess syn, som är identisk med dess indiska motsvarighet. Cirka 100 exemplar av den tidigare befolkningen finns kvar över hela Asien idag på öarna Java, Sumatra och Borneo. Separata små befolkningar finns i Laos, södra Vietnam och Myanmar. En mer stabil befolkning har bildats i Java National Park.

Djuret är större, vuxna når 3 ton och upp till 2 meter i höjd. De är nära storleken på den indiska noshörningen. Denna noshörning är den näst största efter den vita, tillsammans med indianen.

Noshörningar är hotade
Noshörningar är hotade

Sumatran noshörning

Sumatrannoshörningen är den minsta noshörningen. Dess höjd är upp till 145 centimeter och vikten når 1 ton.

Någon gång Sumatran noshörningen har hittats över hela Asien, men är nu nästan utrotad. Det uppskattas att det finns cirka 100 fler djur i naturen. De två sista dog i Malaysia förra året, med dessa djur redan utdöda från landet.

Myter om noshörningen

De är mycket kända myter om noshörningen, särskilt i den afrikanska världen. Den mest kända noshörningen är dess horn, som tros vara medicinskt. Det kan bota alla sjukdomar och ge sexuell kraft. Detta är inte sant, eftersom hornet är tillverkat av keratin och det har inte sådana läkande egenskaper.

En annan berömd myt är att detta är savannen brandman. Det släcker varje eld som tänds, även mil bort. Det finns inga dokumenterade fall att så är fallet.

Mot handel med noshörningshorn det är intensiv kamp, ​​men det fortsätter.

Det är 22 september Internationella noshörningsdagen. Det hålls för att bygga miljömedvetenhet hos människor.

Populär efter ämne

Populära inlägg