Leo

Innehållsförteckning:

Video: Leo

Video: Adele - Hello (metal cover by Leo Moracchioli) 2022, November
Leo
Leo
Anonim

Lejonet är det mest majestätiska rovdjuret i kattfamiljen och kallas med rätta djungelkungen. Lejonet är det näst största bland de gigantiska katterna och ger plats för Tigerens första plats. Trots sin stora storlek kan lejonet tämjas.

Leo historia

Lejon uppträdde på vår planet för cirka 700 000 år sedan. I många kulturer var de kända som heliga djur. I Egypten var de en symbol för mod, men förstördes fullständigt omkring 500 f.Kr. Lejonet används ofta som en symbol på ett vapensköld.

För hundra år sedan bodde lejon i hela Afrika, inte bara i regnskogen och i öknarna. Lejon har också bott i länder i Mellanöstern och Sydeuropa. De allra flesta lejon har dödats av människor i självförsvar eller för att förvandlas till jakttroféer. I Europa utrotades lejonen helt.

I Afrika idag finns de i Afrika söder om Sahara. I Asien är också lionmedlemmarna nästan utrotade - en liten grupp lejon bor i den indiska delstaten Gujarat.

Lejon lever i grupper som kallas stolthet. Vanligtvis finns det i Pride flera kvinnor som är systrar eller mödrar och döttrar, det finns lejon av båda könen, liksom en eller flera män. Mycket ofta är manliga lejon bröder. Det finns också lejon som är ensamma, de rör sig en eller två och kallas vandrande lejon.

Från slutet av 1700-talet blev Lions den största attraktionen i djurparker. Lejon användes som attraktion genom att de förvarades i en bur så tidigt som 850 f.Kr. under de assyriska kungarnas tid.

Utseende av Leo

Lejonet är ett stort rovdjur, hanar kan väga upp till 250 kg. Kvinnorna är mindre, de når inte mer än 180 kg. Lejonet är den högsta jättekatten, hanen kan nå 125 centimeter i höjd och hans kropp är 250 centimeter lång och svansen är 105 centimeter lång. Honorna är cirka 180 centimeter långa och deras svansar är upp till 100 centimeter långa.

Lejonkungen
Lejonkungen

Det största lejonet som någonsin levde sköts 1973 i Angola - det var 330 centimeter långt. Det tyngsta lejonet i naturen bodde i Sydafrika och sköts 1936 för att ha blivit kannibal. Han vägde 313 kg. I djurparken vägde lejonen mer och 1970 vägdes Simba Lion, som vägde 375 kg, i England. Lejonets päls är gyllene. Endast män har en man som är gyllene men kan också vara rödaktig eller brunaktig och till och med svart.

Manens längd når 40 centimeter. I svansen har både lejon och lejoninnor en tofs som är 5 centimeter lång. Lions tassar är kraftfulla, lemmarna är muskulösa. Lejonet har långa klor som kan vara upp till 7 centimeter långa.

Kvinnor har fyra bröstvårtor på varje bröst. Lejonet har starka käkar med totalt 30 tänder, men använder dem inte för att tugga utan bara för att riva köttet. Han sväljer stora köttbitar utan att tugga dem. Lejonets nos är unik, inga två lejon har samma nos och i detta avseende är de som mänskliga fingeravtryck. Lejonens ögon är gulgula med svarta kanter runt dem.

Vad äter Leo?

Lejonet är ett rovdjur och äter kött. Lejoninnor brukar jaga, så naturen gav dem inte en man så att de kunde gömma sig bra. Lejonet matar på stora hovdjur som väger 50 till 500 kg. En grupp lejoninnor jagar offret och attackerar henne nästan samtidigt för att slå ner henne.

Lejonet är den som matar först, följt av lejoninnorna och de små lejonen. Lejonets huvudmat är antiloper, zebror, vildsvin, bufflar. Lejonet kan äta 30 kilo kött per måltid. Han väger vanligtvis 8 kg om dagen och lejoninnorna äter 5 kg kött om dagen.

När Lejonet är full, kan djuren, som vanligtvis blir hans byte, gå mycket nära honom utan rädsla för deras liv.Lejon attackerar sällan små elefanter, men om de har svältit länge föredrar de att riskera att attackeras av en hjord elefanter.

Lejonet får inte dricka mer än en månad och få vätskor från det byte det äter. De unga lejonens tittar på jakten från början och börjar delta i den först efter att de är ett år gamla. Den manliga Leo ansluter sig bara till jakten om ett mycket stort djur behöver attackeras.

Reproduktion av Leo

Manliga lejon når sexuell mognad vid 5 års ålder och lejoninnor - vid 4 års ålder. Lejon föder upp året runt, men den starkaste kärleksperioden är under regnperioden. En lejoninna som inte blev gravid efter värme kläcks igen efter 16 dagar. Både lejon och lejoninnor är polygamiska djur. Lejoninnor föredrar vanligtvis att para sig med den dominerande hanen, men gör det med andra Pride Lions.

Lejoninna
Lejoninna

Under regntiden parar sig Leo mer än 600 gånger i veckan i en halv månad. Lejoninnans graviditet varar 110 dagar, hon stänger sig någonstans för att föda och återvänder till Pride först efter två månader, när lejonen redan är äldre. Nyfödda lejonungar väger från 1 till 2 kg. De föds blinda, men den 11: e dagen ser de, och den 15: e dagen efter födseln börjar de gå. Små lejon har mörka fläckar på pälsen, som så småningom försvinner. Lejonet suger inte bara från sin mor utan också från alla andra lejoninnor som har mjölk. Lejonungar suger fram till den sjunde månaden av livet.

När manliga lejon blir 5 år, jagar Pride dem bort så att sönerna inte parar sig med sina mödrar. När lejoninnorna jagar är de unga ensamma eller tillsammans med hanarna. Mycket ofta blir dock de små lejonen offer för stora rovdjur och till och med lejon från andra stolthet, liksom vandrande Lejon. När vandrande lejon bestämmer sig för att skapa sin egen stolthet bekämpar de helt enkelt männen från en befintlig stolthet och dödar eller driver bort dem och dödar sedan alla lejon.

Trivia om Leo

Lions tillbringar ungefär 20 timmar av sin dag i sömn. Detta gäller dock bara män, kvinnor tar hand om de unga och går på jakt. Hanar jagar bara när de är singlar. En av de största fienderna till Lejonet är den taggiga grisen. Trots sin lilla storlek har den stora taggar som fastnar i lejonens tassar och hindrar den från att gå, vilket dömer det till svält. Lejon undviker kollisioner med elefanter, flodhästar, krokodiler, giraffer och noshörningar.

Lejonet Cecil från Zimbabwe blev ökänt efter att han dödades av den amerikanska tandläkaren Walter Palmer. Cecil, som hade rykte om att vara den mest älskade Leo i sitt land och var en del av ett Oxford-projekt, sköts till döds av en tandläkare som hade kommit för att jaga troféer. Efter mordet på Cecil slog bevarandegrupper runt om i världen larm och Lejonets mördartandläkare förlorade sin kundkrets.

Lejonet har ett specifikt doftorgan förutom näsan. Detta organ kallas Jacobson-röret. Den ligger bakom lejonens främre framtänder och hjälper den att avge en viss lukt. Lejonet han gör detta genom att andas in luft medan han lyfter näsan och överläppen.

Ett intressant faktum är att till och med 2 års ålder kan inte lejonet morra. Den vuxna Leo bruset är så kraftfullt att det hörs 8 kilometer bort. Lejoninnor lever längre än lejon eftersom hanar vanligtvis drivs ut av antingen stoltheten själv eller en starkare man. Den genomsnittliga varaktigheten för leon i naturen är 16 år och under djurparker - upp till 13 år.

Vita lejon finns också i naturen. Deras färg beror på en genetisk sjukdom. Vita lejon är inte albino, de är inte rödögda. Vita lejon finns i reservat i Sydafrika. Lions kan lätt tränas i olika knep och är ofta en av de mest spektakulära siffrorna i cirkusprogram.

Skada från Leo

Vissa lejon attackerar husdjur när de blir äldre och kan inte hantera snabba djur som en antilop eller gasell.Det är mycket sällsynt att en Leo blir kannibal. Detta händer vanligtvis en sjuk eller skadad Leo, men det finns också fall där unga leor blir kannibaler.

Populär efter ämne

Populära inlägg