Brun Björn

Innehållsförteckning:

Video: Brun Björn

Video: Brun Bjørn Mørk 2022, December
Brun Björn
Brun Björn
Anonim

Den bruna björnen är ett av de största skogsdjuren, och också en av de största och farligaste rovdjur som leder en övervägande markbunden livsstil. Brunbjörnen finns i Europa, Asien, Nordamerika.

En brun björns historia

Förfäderna till moderna björnar dök upp på planeten för 10 miljoner år sedan. De såg ut som vargar, men de var mycket större än dem. Grottbjörnar, som försvann för 12 000 år sedan, bodde i Europa. Resterna av över 30 000 av dessa forntida djur har hittats i österrikiska grottor. De dog under viloläge vid olika tidpunkter.

Moderna bruna björnar dök upp i Kina för cirka 400 000 år sedan. För hundra år sedan var bruna björnar vanliga i Europa, främst i England och Irland, och i öster nådde deras livsmiljö Japan. Idag är brunbjörnen utrotad i de flesta områden där den en gång bodde. På andra ställen är det litet.

I Västeuropa finns bruna björnar i Pyrenéerna, Alperna och Apenninerna. Det finns bruna björnar i de skandinaviska länderna och skogarna i Centraleuropa, liksom i Karpaterna. I Asien bor brunbjörnen i Palestina, norra Irak och Iran samt i norra Kina och Korea. I Japan finns brunbjörnen på ön Hokkaido. Under århundradena har brunbjörnen dödats av jägare för sitt kött och för sin päls, som i aristokraternas slott sipprade framför sina eldstäder.

Kännetecken för den bruna björnen

De minsta bruna björnarna lever i Europa, och de största finns i Alaska och Kamchatka. Ju längre norrbruna björnar lever, desto större är deras storlek. Europeiska brunbjörnar väger 400 till 480 kilo. I centrala Ryssland väger brunbjörnen upp till 600 kg. I kalla områden når de över 700 kg. Den bruna grizzlybjörnen tillhör också de bruna björnarna.

Den tyngsta grizzlybjörnen vägde 1150 kg. Bruna björnar heter så på grund av sin tjocka bruna päls, men den kan vara brun eller så mörk att den ser nästan svart ut. Den är tjock och ganska grov vid beröring. På våren och hösten den bruna björnen byter päls, eftersom pälsbytet varar mycket längre än höstens.

Björn
Björn

På nacken den bruna björnen det finns ett utsprång som representerar muskler. På grund av detta kan brunbjörnen slå mycket hårt. Svansen på brunbjörnen är ungefär 20 centimeter lång, men är inte synlig på grund av den tjocka pälsen på djurets kropp.

Brunbjörns kropp är massiv med ett stort huvud. Ögonen är mörka och små, öronen små och rundade. Den bruna björnens tassar har fem tår och den trampar på hela sin tass när den går. Brunbjörns framben har långa klor och klorna på bakbenen är kortare. Björns långa klor är 10 centimeter långa och ser ut som en segel. Brunbjörnen har starka tänder, som är 40 i antal.

Matar en brun björn

Den bruna björnen det är praktiskt taget allätande. Cirka tre fjärdedelar av brunbjörnens mat är växter. Den livnär sig på frukt, nötter och olika typer av örtartade växter. I avsaknad av tillräcklig mat matar brunbjörnen på insekter eller deras larver. Det kan också mata på reptiler, gnagare och till och med carrion om det inte har ätit i flera dagar. Större bruna björnar matar ibland på hovdjur som bakhåll. De matar på rådjur, vildsvin och älg. En vuxen brunbjörn kan bryta hästens ryggrad med ett enda slag mot tassen.

Brunbjörnen älskar fisk och fångar den med sina tassar i floden. När laxen lekar väntar brunbjörnarna uppströms, mot vilken fisken simmar. Laxen rör sig över vattenytan och är lätt för björnen att fånga.När han fångar lax glömmer brunbjörnen sitt aggressiva beteende gentemot andra björnar och ibland står upp till 30 djur vid floden och väntar på att fisken ska dyka upp.

Den bruna björnen den matar också på myror, maskar, grodor och honung, som den skopar ut ur bikuporna hos vilda bin utan rädsla för att bli stickad. När den hittar slaktkroppen täcker den bruna björnen den med grenar och står nära sitt byte för att skydda den. Om brunbjörnen inte är för hungrig väntar den två eller tre dagar tills köttet är ömt nog. Brunbjörnar dödar ibland sina bröder och äter dem till och med. Samma sak kan hända nallar. Det händer att brunbjörnen tar bytet från en tiger, varg eller puma.

Sjukdomar hos brunbjörnen

I naturen, liksom i djurparken, är brunbjörnen sällan sjuk. Enstaka fall av bruna björnar har rapporterats. Brunbjörnen lider också av olika sjukdomar orsakade av tarmparasiter. Brunbjörnen lider ofta av loppor.

Trivia om en brun björn

Brunbjörnen älskar att leka i vattnet, så djurparker gör speciella dammar för dessa djur. Brunbjörnen kan lätt simma upp till 6 kilometer.

Gallblåsan hos brunbjörnen används i traditionell östlig medicin som ett botemedel mot olika sjukdomar. Den bruna björnen ser ganska klumpig ut, men kan faktiskt utveckla bra fart medan den jagar sitt byte. Brunbjörnen kan springa med en hastighet av 55 kilometer i timmen.

Lilla björnen
Lilla björnen

På vintern den bruna björnen faller i viloläge. Hon måste ha förberett sin kropp för denna process genom att förse den med tillräckligt med fett för att överleva de kalla vintermånaderna. I själva verket har brunbjörnen sovit i nästan ett halvt år. Hon gör sitt lager på en svåråtkomlig plats och förbereder platsen för sin viloläge i grottor eller bland stenar. Björns vinterhår är täckt med mossa och gräs. Även om den sover, är brunbjörnen vaken och kan lätt väckas. Sedan går hon ut och börjar leta efter en ny plats för viloläge. Om brunbjörnen inte har samlat tillräckligt med fett för vintern kan den inte sova utan strövar hela vintern för att leta efter mat. Då blir brunbjörnen väldigt aggressiv.

Avelsäsongen för bruna björnar är i maj och juni, under vilken tid hanarna kämpar för honorna. Ibland leder detta till och med till att motståndaren dör. Sex månader efter parning föder honan två valpar som väger 500 gram vardera. Honan föder björnarna under hennes viloläge och lyckas ta en tupplur medan hon tar hand om dem. Hon ligger ner medan hon matar ungarna som går ut på våren när de redan är lika stora som medelstora hundar. Vid den här tiden kan de mata på vuxna djur. Mamman lär dem jaktkunskaper och gömmer sig från stora rovdjur.

Ungarna är ödmjuka och lydiga och detta används av djurtränare som uppfostrar dem från tidig ålder. Vid 2 års ålder kan björnar lära sig många knep. Vanligtvis efter denna ålder kan brunbjörnen vara farlig, så tränare ersätter den med ett yngre exemplar. Björnarna är hos sin mor i två år. I händelse av fara klättrar de i träd och stannar där tills deras mamma tillåter dem att komma ner. Hanen kan döda de unga för att paras igen med sin mamma. Den bruna björnen har dålig syn, men deras luktsinne är mycket stark - de känner kött från ett avstånd på cirka 3 kilometer.

Skada från en brun björn

Den bruna björnen attackerar sällan människor, men om hon är mycket hungrig är det möjligt. Om brunbjörnen skadas eller någon väcker henne från viloläget kan hon attackera. Kvinnor som har nallebjörnar blir aggressiva, liksom män som inte sover. De attackerar människor och kan orsaka dödliga skador. Experter rekommenderar att om du attackeras av en brun björn, falla till marken och rör dig inte.

Det är möjligt för björnen att föra näsan närmare ditt huvud, det viktiga är att inte röra sig. På platser där det finns björnar rekommenderas att gå så att det hörs långt ifrån och till och med att tala högt. Det är mycket sällsynt att en manlig brunbjörn förvandlas till bete, men det finns fall. Den bruna björnen förstör bitar och fruktträd som den klättrar för att plocka frukt.

Populär efter ämne

Populära inlägg