Ozelot

Innehållsförteckning:

Video: Ozelot

Отличия серверных жестких дисков от десктопных
Video: Ozelot - Por qué existe algo en lugar de nada. [Dimensiones y cuerdas IV] 2023, Februari
Ozelot
Ozelot
Anonim

Ozelot är ett vackert rovdjur, känt under smeknamnet det har bland biologer - en liten leopard, på grund av dess likhet med ett mycket större rovdjur. Ocelot är ett intelligent djur med mycket högt utvecklade jaktinstinkter och mycket svårt att tämja.

Ocelots historia

Ocelots förfäder dök upp på vår planet för cirka 40 miljoner år sedan. Idag bor detta vackra, kraftfulla djur djunglerna i Sydamerika och delar av Centralamerika. Ocelot är ett nattligt djur och är svårt att träffa människor som det alltid försöker undvika. För att göra det lättare för honom att gömma sig från förföljare och lura sitt byte lättare, föredrar Ocelot att bo i skogar med mycket tät vegetation, att röra sig lätt och obemärkt bland de täta buskarna och sammanflätade grenarna. Ocelot fick sitt namn från de forntida aztekerna, som kallade det fältets tiger.

Funktioner i Ocelot

Längden på kroppen av Ozelot från huvudet till slutet av svansen kan nå 140 cm. Höjden på detta medelstora rovdjur når en halv meter och dess vikt varierar från 10 till 16 kg. En ocelot ser verkligen ut som en liten leopard. Detta vackra djur har kort sidenpäls med mörkgul till rödgrå färg, täckt med svarta rosetter på ryggen och höfterna. Mörka fläckar på armar och ben är hans utmärkande drag. Den långa svansen är dekorerad med mörka fläckar. Hakan och buken är vita och öronen är rundade, svarta, med vita fläckar på baksidan. Varje Ocelot har ett unikt pälsmönster. Ocelots tassar är oproportionerligt stora för hans kropp. Kvinnor är mycket mindre än män. Ocelots ögon är djupt gula. Ocelots näsa är mörkrosa, mustaschen är lång och vit.

Vad äter Ocelot?

Ocelot jagar sitt byte främst på marken, där det är extremt snabbt och överraskande attackerar sina offer efter att ha väntat på sin gömställe länge utan att röra sig. Ocelot jagar små däggdjur som kaniner, små rådjur, armadillos, anteaters, liksom ödlor, ormar, sköldpaddor och gnagare. Att vara en utmärkt simmare, Ozelot matar också på vattenlevande invånare - fisk, krabbor och ål. Ocelots middag blir ofta en possum, men det råkar vara en åsna eller ett vildsvin.

Läka
Läka

Det händer att Ocelot också jagar i träden, i ett försök att säkra en apa till middag. Ocelots tunga är väldigt grov och detta hjälper till med näring - det finns inte en bit kött kvar på offrets ben. Ocelot använder sina skarpa tänder för att riva, och eftersom det inte har några tuggande tänder sväljer det köttet i bitar. I avsaknad av lämplig mat kan Ocelot också mata på slakt. Ibland kan Ocelot vänta, gömd i en buske, medan ett större rovdjur matar på sitt byte för att dra nytta av resterna av sitt bord efter att han lämnat.

Reproduktion av Ocelot

I hjärtat av tropikerna Ozelot förökas året runt, men i de norra och södra regionerna förekommer häckningssäsongen på sensommaren och tidig höst. Under kärleksperioden kämpar män för kvinnor och orsakar mycket allvarliga skador. Efter parning hittar honan en grotta i klipporna, en ihålig i ett träd eller gör ett bo i den täta vegetationen, där hon kan föda och uppfostra sina ungar.

Graviditet varar från 75 till 85 dagar och vanligtvis föds ett barn, det är sällsynt för två eller tre nyfödda. De är födda blinda, väger cirka 250 gram och är täckta med en tunn fluffig päls. Efter en månad har de redan sett, och pälsen har ändrats till tjockare och mer färgstark.

De unga litar på sin mors mjölk tills de är nio månader gamla. Även om de mognar helt vid ett års ålder och kan vara helt självständiga, stannar de ofta kvar hos mamman i ytterligare 1-2 år innan de blir ensamma jägare.Kanske det är därför kvinnor föder en gång vartannat år.

Livslängd för Ozelot är mellan 7 och 10 år i naturen, i fångenskap kan detta vackra rovdjur nå 20 år. Idag har befolkningen ökat avsevärt jämfört med tidigare år, men antalet är fortfarande begränsat av avskogning i de områden där Ocelot bor och den växande byggnadstakten.

Trivia om Ocelot

Ocelot är en utmärkt klättrare, löpare och simmare - han är inte bara bra i början utan också ganska hållbar och kan hålla en bra konstant hastighet.

I många forntida kulturer betraktades ocelots som heliga djur. Deras vackra och mjuka päls väckte snabbt jägarnas uppmärksamhet, och under 1900-talet minskade befolkningen i Ocelot drastiskt. Utrotningen av arten slutade när katterna ingick i den röda boken, men även nu hotas detta djur av tjuvjägare.

Ocelot är en ensam jägare som bor i ett område på upp till 46 kvadratkilometer och hanarna ständigt patrullerar sina ägodelar.

Lilla leoparden
Lilla leoparden

Om en annan man försöker komma in på sitt territorium, Ozelot kämpar till döds för att skydda sin livsmiljö. Kvinnor täcker upp till 15 kvadratkilometer och kämpar som män hårt för att försvara var de bor. Män och kvinnor samlas bara under kärleksperioden, varefter de separerar och beter sig aggressivt mot varandra.

Dessa djur är mer aktiva på natten och under dagen sover de främst i den täta vegetationen eller i kronan på ett högt träd.

Ocelot har utmärkt syn, luktsinne och hörsel, vilket hjälper det vid nattjakt. Ocelot kommunicerar med medlemmar av sin art genom meowing, som växer till höga rop när man letar efter en partner.

Ocelot är ett otroligt hemligt djur som är svårt att se i naturen. Det gömmer sig bra i vegetationen och slocknar bara på natten. Den är aktiv halva dagen och kan resa mer än 10 km.

Ozelot det kan bli ett husdjur om det har fostrats i fångenskap flera generationer innan det, annars kan ett djur som fångats i naturen dö av chock på grund av stressen vid nära kontakt med en person som försöker bli dess ägare.

Skada från Ocelot

Ibland, under svältperioder, kan Ocelot övervinna sin naturliga rädsla för människor och slicka en by för att attackera fjäderfä.

Populär efter ämne