Den Långnosade Apan

Innehållsförteckning:

Den Långnosade Apan
Den Långnosade Apan
Anonim

Den långnosade apan är en primat med en extremt intressant vision som hotas av utrotning. Den långnosade apan är en skyddad art som kan hittas väldigt sällan och har därför inte studerats tillräckligt av specialister ännu. Det är bland de mest intressanta aporna tillsammans med schimpanser, orangutanger, kapuciner, tamariner.

Den långnosiga apans historia

Man tror att Long-nosed Monkey uppträdde på vår planet för cirka 100 miljoner år sedan. I dag Den långnosade apan finns i Indonesien, Brunei och Malaysia. Den finns bara på ön Borneo och finns i de tre länder som delar ön.

Den långnosade apan finns främst nära floder, eftersom det är viktigt för den att vara nära vattenkällor. Den långnosade apan lever i mangroveskogar, våtmarker, gummiplantager, tropiska skogar och på vissa ställen finns det nära stenar. Den långnosade apan rör sig aldrig mer än en kilometer från den kända vattenkällan. Hon anses vara en av de mest vattenälskande aporna och är en utmärkt simmare.

Hur ser Long-nosed Monkey ut?

Den långnosade apan är erkänd som den största apan i Asien. Kvinnor och män skiljer sig åt i storlek. Hanar blir upp till 76 centimeter långa och väger upp till 22 kilo, och det finns fall där gamla hanar vägde 30 kilo. Kvinnliga långnosapor blir upp till 62 centimeter långa och väger upp till 12 kg. Kvinnor som väger cirka 15 kg är sällsynta.

Näsan på den manliga apan den kan nå upp till 10 centimeter och hänger över munnen. De evolutionära mekanismerna som ledde till att en så stor näsa uppträdde i Long-Nosed Monkey är oklara. Det finns en hypotes att den enorma näsan är en metod för att locka kvinnor.

Man tror att ju större näsan är på den manliga apan, desto starkare ljud kan den göra. Kvinnliga långnosade apor de har mindre näsor än plågorna, men ändå är näsorna ganska stora. Hanarnas näsor hänger och kvinnans näsor är chips. Den långnosiga apans ansikte är bara delvis täckt av päls, huden runt ögonen och munnen är bar. Näsan är inte heller täckt med päls. The Long-Nosed Monkey har mycket lätt päls runt halsen.

Apa med lång näsa har en tjock lång päls och på baksidan är den orange eller rödbrun. Det nedre lagret av hår är gråaktigt eller gulaktigt. Långnosapens lemmar och buk är täckta med ljusbrun eller gråaktig päls. På sin midja har den långnosade apan en vit fläck med en triangulär form.

Apa med lång näsa bor i skogen
Apa med lång näsa bor i skogen

Små apor föds med ett blått ansikte och den tredje månaden blir den grå. Om den åttonde månaden ansiktet på den långnosade apan det blir beige. Den långnosiga apans ögon är små, bruna och mandelformade, något sneda. Muskulaturen i kroppen och lemmarna på Long-nosed Monkey är mycket väl utvecklad. Svansen är ganska lång. Long-nosed Monkey har dragkedjor mellan tårna så att den lätt kan simma.

Vad äter Long-nosed Monkey?

Apen med lång näsa sover i träden och sjunker sällan ner till marken. När han gör det är det vanligtvis att dricka eller leta efter mat. Den långnosiga apan äter främst med löv av träd och buskar, med frukt, blommor, frön och trädbark. Den långnosiga apan äter dock gärna insekter och maskar när den inte hittar tillräckligt med växtfoder.

Den långnosade apan använder över 50 olika arter av växter för mat. Man har funnit att Long-nosed Monkey föredrar mycket unga blad och föredrar omogna frukter än de som redan är mogna. Från januari till maj matar Long-nosed Monkey huvudsakligen frukt, och från juni till december föredrar blad.

Reproduktion av den långa nosen

Kvinnliga långnosapor blir könsmogna vid 5 år, män - vid 6 eller 7 år. Under häckningssäsongen blir könsorganen hos kvinnliga långnosapor rosa eller röda. Apa med lång näsa föder upp från februari till november. Trots den förlängda häckningssäsongen föder dock kvinnor vanligtvis från mars till maj.

Parning tar ungefär en halv minut. Hanen, som kämpade med flera konkurrenter innan parning, tar tag i kvinnan vid anklarna, bakbenen eller kroppen och parar sig snabbt med henne. Ibland gör manliga långnosapar speciella ljud som lockar kvinnor. Hanernas rop under häckningssäsongen hörs 200 meter bort.

Som svar på dessa inbjudningar står kvinnorna med ryggen mot hanen som kallar dem och börjar svänga huvudet åt vänster och höger. Graviditet varar cirka 200 dagar. Den kvinnliga långnosan föds på natten eller mycket tidigt på morgonen. Mamman äter moderkakan och barnet ammas i sju månader.

Det börjar dock kombinera mjölk med fast mat efter sin andra månad. Vanligtvis föds en bebis som stannar hos mamman i mer än ett år. Spädbarn föds med mycket små näsor, som gradvis blir större. Mamman tillåter andra i gruppen att ta hand om sitt barn. När gruppledaren byter till en yngre finns det en enorm risk för att den unga ledaren dödas av den nya ledaren.

Trivia om Long-Nosed Monkey

Denna apa matar på maskar
Denna apa matar på maskar

Foto: Pixabay.com

Den långnosade apan kan simma ett avstånd på 20 meter under vatten. Det övervinner lätt avstånd med vatten. Den långnosiga apan älskar att kasta sig från en gren i vattnet.

Den långnosade apan kommunicerar med sina bröder med hjälp av speciella skrik.

Gruppledare har speciella rop för att lugna unga långnosapor efter att ha attackerats av ett rovdjur. Gruppens ledare står alltid bortsett från de andra och ser efter att rovdjur framträder. Om de ser ett rovdjur närma sig, ger ledarna ett specifikt rop för att varna alla.

Det har visat sig att män med längre näsor är mer omtyckta än kvinnor.

De naturliga fiender till Long-nosed Monkey är krokodiler, leoparder, pytoner och rovfåglar. För att undkomma jakten på rovdjur kastas vanligtvis långnosapor i vattnet för att undkomma förföljaren.

På korta avstånd kan Long-nosed Monkey röra sig på två ben.

Populär efter ämne

Populära inlägg