Valross

Innehållsförteckning:

Video: Valross

Video: Training Time with our Walrus 2022, November
Valross
Valross
Anonim

Idén om en isig Arktis är förknippad med ett enormt djur - valross. På de flesta bilder eller filmer om isvärlden kan de ses vila på stranden i stora grupper om 10 eller fler djur.

När de är i vattnet kan de stanna under det i upp till 30 minuter innan de måste dyka upp för att få lite frisk luft. Den enorma storleken och de stora tänderna gör dem nästan okänsliga. Därför är deras naturliga fiender bara: späckhuggare och isbjörnen.

Den godmodiga jätten har spelat en viktig roll i kulturen hos många arktiska folk som jagade valrossar för sitt kött, liksom för deras betar och ben. Inte undra på att djuret avbildas på en karta över Arktis med anor från 1500-talet. Vad vet vi egentligen eller vet inte om valrossdjuret? Det förtjänar att vara välkänt, även om det inte finns i våra breddgrader.

Valrossklassificering

Valrossen heter vetenskapligt Odobenus rosmarus, den enda medlemmen av valrossfamiljen - Odobenidae.

Det populära namnet valross Tolkien anser att det kommer från tyska, men lånat från holländska eller gamla norska. Man tror att den första delen av namnet kommer från det holländska ordet för val och den andra är från det gamla norska ordet för häst.

Enligt en annan alternativ teori kommer den från holländska ord för strand och jätte.

Olay Magnus, som skildrade en valross 1539, kallade den ros marus, som adopterades av Carl Linné i hans uppslagsverk.

Det latinska namnet på familjen Odobenidae kommer från de grekiska odos-tänderna och baino-hodya. Den är baserad på observationer av valrossar som använder deras betar för att komma ut ur vattnet.

Valrossen är ett däggdjur av ordningen Garvinora. Det är den enda överlevande medlemmen av Odobenidae., En av tre släkter, tillsammans med äkta sälar och öronförseglingar. Det diskuteras fortfarande om alla tre släktingar härstammar från en gemensam förfader, och ny genetisk forskning har visat att så är fallet. De separerade för cirka 20-26 miljoner år sedan.

I början var Odobenidae en stor familj, inklusive minst 20 arter, och idag är den moderna valrossen den sista reliktarten.

Nu är det tre kvar underart av valross:

- Stillahavsvalross bo i Beringsjön;

- Atlantiska valrossar bor i östra och västra Stilla havet;

- Lapte valrossar träffas i Laptevs hav. De är de minsta underarterna, och för närvarande finns det bara några tusen av dem i Laptevs hav och det minsta är känt om dem.

Var bor valrossen?

Stilla havet, Atlanten och Laptev är valross livsmiljö. Arktis är deras inhemska isiga land.

Dessa djur föredrar att områden med grunt vatten har lätt tillgång till mat. Detta långsamma marina däggdjur tillbringar större delen av sin tid runt eller i vattnet. Kvinnor stannar längre på isen än män, som oftare runt sand- eller stenstränder.

Dessa djur är flyttande. På sommaren går de norrut och på vintern flyttar de söderut. Deras migrationer säkerställer att de alltid kommer att vara där den mest optimala isen är. Det betyder tunn is, men ändå tillräckligt tjock för att klara den enorma belastningen på deras kroppar.

Flock av valrossar
Flock av valrossar

Hur ser en valross ut?

Valrossar är en av de största däggdjuren. Stilla havet har en större kroppsmassa än Atlanten.

Detta djur kännetecknas främst av sina massiva betar, som faktiskt är långsträckta hundtänder. Dessa betar kan bryta 20 centimeter tjock is. De tjänar också djuret för att klättra på isen. De tjänar också till att skydda mot stora rovdjur, men också för att skapa en hierarki. Valross betar de kan växa till en längd av 90 centimeter, men deras genomsnittliga storlek är ungefär en halv meter.

Ett annat särdrag är den tjocka valrossskinnet, grovt med djupa veck. Den varierar från ljusgrå till gulbrun färg. Ungarnas hudfärg skiljer sig avsevärt från de vuxnas. De små valrossarna är starkt grå, medan den stora valrossen varierar i färg. Valrosshudens tjocklek är inte densamma överallt, den är ungefär 3 till 4 centimeter på de flesta ställen. Fettskiktet under huden är dock för tjockt, upp till 25 centimeter.

Valrossar har kort hår på de flesta delar av kroppen utom deras bilagor.

De är väldigt karakteristiska valrosshårsom hjälper honom att navigera på havsbotten.

Deras ögon är relativt små för att de litar mer på beröringskänslan för att hitta mat.

De har korta främre fenor som hjälper dem inte bara att simma utan också att röra sig på land. Valrossen använder sina bakfenor som en motor för att flytta sin stora kropp i vattnet och för att orientera sig i riktningen.

Valrossar av hankön väger mer än honor, väger 1 200 till 1 500 kg och är upp till 320 centimeter långa. Hvalrossar av kvinnor väger från 600 till 850 kg och växer upp till 270 centimeter.

Hanar har längre och tjockare betar än kvinnor och deras hud är tjockare.

Huvudet är relativt litet för kroppen och de har inget yttre öra, och trynen är kort och bred. De så kallade vibrissae är intressanta - hårstrån ordnade i 13 till 14 rader, som är taktila hårstrån.

Dessa stora djur kan leva upp till 40 år, men vanligtvis är deras liv i naturen inte mer än 20 till 30 år.

Valross livsstil och beteende

Valrossar lever i ett hierarkiskt system baserat på ålder, kroppsstorlek och beteslängd. Deras besättningar är från 10 till 100 personer. Ju äldre och starkare valrossen desto högre sitter den i hierarkin. Män etablerar dominans och tävlar om kvinnor. De slåss med sina betar.

De rör sig snabbast när de är i vattnet. De är mycket sociala djur och tillbringar större delen av sin tid med medlemmar av sitt eget kön. Kvinnor och män är i olika besättningar fram till deras reproduktion. Ibland kommer män och kvinnor mycket nära varandra och till och med staplar ett djur ovanpå ett annat.

Enligt vissa studier valrossar kan se i färg, men färgspektrumets intervall är oklart. Deras vision är bra på korta avstånd och de kan se när de är på havsbotten.

På land ser de bra, men när de är i vattnet använder de ett system med tunn konduktivitet för att höra. Detta system stänger deras hörapparat och låter dem bara höra genom ytteröratets rör.

De kommunicerar med varandra genom olika ljud. Oftast är det en serie av spinnande och skällande, särskilt mellan modern och barnet.

Späckhuggaren är valrossens fiende
Späckhuggaren är valrossens fiende

Valross utfodring

Valross matar främst på små ryggradslösa djur och konsumerar oftast musslor. Det är inte känt exakt hur de hittar dem, men de är kända för att använda bakbenen för att föra dem framåt. Med blötdjuret som mat använder valrossen en sugmetod för att svälja maten den har nått efter att ha öppnat skalet med tungan och munnen. Musslor krossas ibland med sina rundade tänder.

Som valrossmat består av små organismer, stora mängder behövs för att mata ett djur. Varje gång en valross dyker för att äta kan den fånga 60 musslor. Dykning efter mat varar från 5 till 20 minuter.

Däggdjur dyker till ett djup av 70 meter för att ge 25 kg mat per dag. Ibland äter de sälar eller sjöfåglar.

Valrossar själva är mat för späckhuggare och isbjörnar. Men deras största fiende förblir människa.

Reproduktion av valross

Valrossar är polygyna, vilket innebär att en man parar sig med många kvinnor. Hanar producerar många ljud - visslande och raslande för att locka kvinnor och markera deras territorium.

Vanligtvis med kvinnliga valrossar parar sig den äldsta, den starkaste och den största. Före det äger striderna rum som avgör rätten att para sig.

Kvinnor är könsmogna mellan 5 och 7 år, och män mognar mellan 7 och 10 år, men parar sig inte förrän de är 15 när de är socialt mogna.

Man tror att parning sker i vatten. Under de flesta av sina liv skapar dessa djur en generation. Hvalrossar av kvinnor föder lite vartannat år. Graviditeten varar i 15 månader.

När de föder upp från januari till april kommer valrossvalen att fötas nästa år mellan april och juni.

Barnets genomsnittliga vikt är cirka 60 kg och dess längd är 120 centimeter. När de unga är födda kan de simma omedelbart. Innan de slutar små valrossar lever i den kvinnliga besättningen, och mammorna ammar dem i mer än ett år. De är helt beroende av sina mödrar under denna period. Vid 2 års ålder lär de sig att hitta mat på egen hand och vid 3 års ålder är de helt oberoende.

Valrossmjölk innehåller högre mängder fett och protein än markdjur, men lägre än sälmjölk.

Tätningen är i den lägsta reproduktionsgraden på grund av att mamman föds på två och fler år på grund av lång amning.

På 1950-talet utplånades valrosspopulationen nästan, men på 1980-talet återställdes den till en blomstrande befolkning.

Populär efter ämne

Populära inlägg