Nötter - En Av De Minsta Fåglarna

Innehållsförteckning:

Video: Nötter - En Av De Minsta Fåglarna

Video: Bolibompa Baby: Mixade favoriter: DJUR 2022, December
Nötter - En Av De Minsta Fåglarna
Nötter - En Av De Minsta Fåglarna
Anonim

Naturen är fantastisk och gläder oss med sina fantastiska växt- och djurarter. Det presenterar oss för en enorm variation i fågelvärlden - från riktiga jättar, som täcker himlen med sin enorma storlek, till miniatyrfåglar, älskvärd man med sitt utseende.

På våra breddgrader är den minsta fågeln som finns muttern. Den lilla brunaktiga fluffiga bollen ser verkligen ut som en mutter och är en bra låtskrivare, sjunger 18 timmar om dagen och för att inte förlora styrka äter han stora mängder skadliga insekter.

Så det hjälper också ägarna, eftersom det städar trädgården medan det förtrollar personen med sina låtar. Den bästa nyheten är att ett fågelhus kan hängas för att hysa den lilla sångaren och stanna i trädgården, eftersom arten inte är flyttande. Vad mer vet vi eller kan vi göra att lära sig om muttern?

Klassificering av muttermuttern

Muttern heter vetenskapligt Troglodytes troglodytes och är den enda medlemmen i familjen Troglodytidae. Det är en sparvliknande fågel, två gånger mindre än den vanliga sparven. Dess vetenskapliga namn är hämtat från det antika grekiska, troglodytes, där trogle betyder hål och hänvisar till dess vana att försvinna i håligheter eller sprickor. Grottboeren, som dess vetenskapliga namn översätter, försvinner ofta inuti när han jagar leddjur eller hittar en plats att sova.

Dess populära namn är muskoteftersom det krymper sitt kula bo under buskarna och är i dem hela dagen och inspekterar dem för insekter.

Fågeln beskrevs först av Carl Linné i den 10: e upplagan av hans Sistema Naturae 1758 under namnet Motacilla troglodytes. Släktet Troglodytes introducerades 1809 av Louis Pierre Veylot och ingår nu i detta släkt.

Det uppskattas att de senast delade en gemensam förfader med nära släktingar för 4,3 miljoner år sedan, långt före Pleistocene-glacialcyklerna, som tros vara orsaken till specifikationen av många fågelgener.

Det finns cirka 27 underarter av denna taxonomiskt komplexa fågel, och de enskilda underarterna skiljer sig huvudsakligen i fjäderdräkt.

Hur ser muttern ut?

Det finns många skillnader i fjäderdräkten hos olika fågelpopulationer. Gemensam nämnare är dock miniatyrstorleken för alla nötter. De är ungefär 9-10. 5 centimeter lång och väger cirka 10 gram. Vingarna är 13-17 centimeter.

Fågelns kropp är rund, tät och tät och dess fjädrar ger den ett rundat utseende. Fjäderdräkten är helt brun, men det finns upplysning i nacken, liksom ljusa ögonbryn. Svansen är kort, höjd vertikalt uppåt.

Näbben är relativt lång, mörkbrun, benen är ljusbrun. Unga fåglar är lite mörkare och det skiljer dem från vuxna.

Ingen sexuell dimorfism observerades. Fågeln har korta vingar med starka distala fjädrar. Dessa egenskaper ska anpassas till livet bland tät vegetation. Runda, korta vingar kräver mindre ansträngning och utrymme för att ta av eller stoppa plötsligt, och de är lättare att manövrera genom hinder. De tyngre och starkare fjädrarna som finns i vingarnas ändar hindrar dem från att brytas när något oundvikligt händer i deras oförgängliga miljö.

Nötens fördelning och livsmiljöer

Arten Troglodytes observeras i Eurasien och Nordafrika, Maghreb-regionen. Det finns också i Nordamerika och Asien. Det är också en del av Bulgariens natur. Dessa populationer, som bor i kallare klimat, är flyttande men oftare en inhemsk art. Muttern älskar att bosätta sig längs strömmar bevuxna med nässlor, med fallna kvistar och träd, till de nedsänkta strömmarna eller till floder med buskar och träd som överhänger vattnet.

Nötter - en av de minsta fåglarna
Nötter - en av de minsta fåglarna

Foto: Laura Retyi Pixabay

På vintern finns det i olika områden, inklusive parker och trädgårdar i bosättningar och vassar i våtmarker, även om det vanligtvis bor i bergsområden samt skogsområden i låglandet.

Mutterens livsstil och beteende

Muttern är välkänd i Europa. Tiny som en mus, fågeln är förlorad ur sikte när han letar efter mat. Dess rörelser är kontinuerliga, men inte snabba, till skillnad från dess snabba och direktflyg. Dess små vingar fladdrar när de flyger från buske till buske. Nötknäpparen är en territoriell fågel, och dess territorium varierar från 1 till 7 dekar, oftast upp till 2-3 dekar.

Hanen sjunger för att klargöra att han har tagit över ett territorium. Hans röst är mycket stark och tio gånger mer kraftfull än storleken på tupp. Sång är före gryningen eller efter solnedgången. Dominans bestäms av vem som sjunger de bästa låtarna.

Vissa arter är flyttande, andra inte. Migration sker över korta avstånd. Det varar från oktober till mars nästa år. Under kalla vintrar samlas de i grupper för att överleva lättare.

Förökning av muttern

Avelsäsongen för muttern är från mitten av mars till mitten av augusti. Hanar återvänder alltid till sitt tidigare häckningsområde eller förblir på plats året runt.

Män i hårdare områden har en kompis, men i bättre områden är de polygamiska. När territoriet väl har etablerats genom att sjunga gör hanen inte en utan 6-8 bon. Kvinnor är inte trogna på samma platser varje år. De litar på ett bredare utbud av hem som de inte skyddar som män.

Efter att kvinnan har hört manens sånger går hon in på dess territorium och undersöker bon. Hon väljer en av dem och förser den med dun. Vanligtvis föredrar kvinnor män, vars territorium innehåller fler bon. Om boet förstörs av ett rovdjur överger kvinnan både boet och hennes partner och hittar en ny kompis.

Vuxna män bygger vanligtvis sina bon tidigare än de unga, vilket gör att de kan få fler bon. Boet är en boll av löv och gräs gömd vid botten av stockar eller mellan stenar. De har ett ingångshål.

Efter att ha lagt sig i boet lägger honorna 5 till 7 ägg, som är vita i färg med rödbruna fläckar. De väger 1,3 gram, varav 6 procent skal.

Endast kvinnor lägger ägg medan hanen bevakar territoriet. Den unga kläckningen med några fluffiga fjädrar. Skötseln av de små beror på arten. Vissa män tar hand om de unga tillsammans med kvinnan, andra lämnar all vård åt henne. De kan också uppfostra sina avkommor på egen hand.

Kycklingarna är redo att flyga ut ur boet efter två veckor, men återvänder vanligtvis i det. Boet fortsätter att vara en källa till värme och omsorg för dem.

Muttern lyckas sällan överleva mer än 2 år. Det längsta registrerade livet i naturen är 6 år och 8 månader.

Matar muttern

Muttern är en insektsätande fågel. Den äter ett brett utbud av ryggradslösa djur. Förutom insekter och deras larver, som är en basfoder, matar de ofta på tusenfotar och spindlar. Om de bor i en flodzon kan de också jaga ryggradslösa djur. På grund av sin lilla storlek kan de nå mat som är oåtkomlig för andra insektsätare.

Fåglarna själva är en del av kosten för andra djurarter. Den huvudsakliga nötterjägaren är katten, men också kråkorna, jays och weasels som dricker fågelns ägg. En intressant detalj är att kråkor och jays förstör inte bara bon som innehåller ägg utan också tomma. Gök parasiterar också på sina bon med sina ägg.

Betydelsen av muttern i ekosystemet

Olika typer av kvalster parasiterar på muttern. De attackeras av ryggradsdjur och ryggradslösa djur och är en viktig länk i livsmedelskedjan. Fåglar är användbara för människor eftersom de kan användas för att reglera populationerna av skadedjur de matar på.

De används också som en indikator på klimatförändringar eftersom kyla har en stark effekt på deras befolkning. Hittills finns det ingen allvarlig risk för befolkningsutrotning, men på vissa ställen är arten skyddad av biologisk mångfaldslagstiftning.

Populär efter ämne

Populära inlägg