För Pingviner Från A Till Z

Innehållsförteckning:

Video: För Pingviner Från A Till Z

Video: Pčelice (bzz bzz) / The Bees (buzz buzz) - 2016 2022, November
För Pingviner Från A Till Z
För Pingviner Från A Till Z
Anonim

Allt pingviner på planeten lever på södra halvklotet, även om en stor andel människor tror på myten att de bara bor i Antarktis. En annan falsk myt är att pingviner bara kan leva i kalla klimat. Galapagos pingvinkan till exempel hittas på ett antal tropiska öar vid ekvatorn.

Även om människor föreställer sig ett litet djur i svart och vitt, har pingvinerna faktiskt olika storlekar beroende på deras art och till och med olika färger. Enligt det integrerade taxonomiska informationssystemet (ITIS) finns det 19 arter av pingviner.

Funktioner av pingviner

Pingviner är flyglösa fåglar, som struts, kiwifågel, emu, glarus, kakapo, anka.

Kejsarpingvinen är den största av alla arter, når upp till 1,1 m i höjd och 41 kg. Den minsta av pingvinerna är den lilla pingvinen (eller blå pingvinen), som bara når 41-45 cm i höjd och cirka 1 kg i vikt.

Deras kropp liknar formen på en torped, vilket hjälper dem att enkelt dyka och simma. Pingvinen har ett stort huvud, kort hals och långsträckt kropp. Svansen är kort, hård och kilformad. Benen och fötterna börjar från baksidan av kroppen, vilket hjälper till att hålla dem upprätt på land.

Pingvins kroppar de är vanligtvis i kontrasterande färger: mörka på baksidan och vita på buken. Den mörka toppen smälter samman med havets djup när du tittar på pingvinen uppifrån när den simmar. Följaktligen smälter den lättare sidan samman med det klara vattnet på ytan när du tittar på det underifrån. Detta gör pingvinen svårare att upptäcka.

Nyfödda och något större pingviner som ännu inte har nått mognad kan ha andra markeringar än vuxna. Efter det första året börjar färgerna bli ljusare tills de får samma färg som sina föräldrar.

Kejsarpingvinen har svart huvud, haka och hals, med breda gula fläckar på vardera sidan av huvudet. Kungspingvinen har ett svart huvud, haka och hals, med ljusa orange fläckar i form av tårar på vardera sidan av huvudet. Den orange färgen sträcker sig till bröstets övre del. Adeliepingvinen har ett svart huvud och distinkta vita ringar runt ögonen.

Ett par pingviner
Ett par pingviner

Gentu-pingvinen har ett svart huvud med vita ögonlock och en distinkt triangulär vit fläck ovanför varje öga som vanligtvis sträcker sig ovanför huvudet. Toppen av pingvinpingvins huvud är svart och ansiktet är vitt, med en svart rand under hakan. Den gulögda pingvinen har, som namnet antyder, gula ögon och en remsa av blekgula fjädrar som sträcker sig från ögat till baksidan av huvudet. Den lilla blå pingvinen har mörkgråblå till svarta fjädrar och en vit haka och bröstkorg.

Var bor pingviner?

Per definition är pingviner vattenfåglar (som pelikaner, måsar, flamingor, svanar) eftersom de tillbringar mer än 80% av sina liv i havet.

De bor vanligtvis på öar och avlägsna kontinentala områden utan rovdjur, där deras oförmåga att flyga inte hindrar deras överlevnad. De är anpassade för att leva i vatten - vissa arter tillbringar månader i det. Pingviner föredrar näringsrika kalla vatten som ger mycket mat.

Den annorlunda arter av pingviner föredrar ett annat klimat, allt från Galapagos-pingviner på tropiska öar vid ekvatorn till kejsarpingviner i det isiga vattnet i Antarktis.

Vad äter pingvinerna?

Pingviner är köttätare. Källan till mat för pingviner inkluderar krill (små kräftdjur), bläckfisk och fisk. Appetiten hos vissa arter av pingviner kan allvarligt störa ekosystemets balans i vissa områden.Enligt organisationen Sea World kan till exempel den vuxna befolkningen (som kan reproducera) Adelie-pingviner (cirka 2, 370 000 par) svälja upp till 1, 5 miljarder kg krill, 115 miljoner kg fisk och 3, 5 miljoner kg bläckfisk varje år.

Pingvins beteende

Pingviner är bland de mest sociala djuren. Alla arter är koloniala.

De kan simma och äta i grupper, men vissa föredrar ensamhet när de dyker efter mat. Forskare har till och med bevittnat kejsarpingviner som jagar i grupper med samordnad dykning.

Pingviner
Pingviner

Under häckningssäsongspingviner de går i land och häckar i stora kolonier. Vissa kolonier inkluderar hundratusentals pingviner och täcker hundratals kvadratkilometer.

Pingviner visar ett ganska komplicerat system för uppvaktning och erkännande av kompisen. Komplexa visuella och vokala manifestationer hjälper till att etablera och underhålla häckningsområden.

Pingviner städar ständigt fjädrarna. De måste hållas i utmärkt skick för att ge vattentätning och värmeisolering. De använder sina näbbar för denna process. De har också en körtel nära svansbotten som utsöndrar olja, som pingvinen fördelar på fjädrarna för att skydda dem från blötläggning.

Uppfödning i pingviner

De flesta pingviner är monogama djur. Detta innebär att en hane och en hona bara kommer att paras med varandra under häckningssäsongen. I vissa fall kommer de till och med fortsätta att välja samma partner under nästa häckningssäsong. Forskning har visat att hakbandspingviner väljer samma partner 82% av tiden, medan gentianpingviner gör det 90% av tiden.

När en pingvin når 3-8 år anses de vara tillräckligt stora för att föda upp. De flesta arter pingviner föder upp på våren och sommaren. Processen börjar med hanen, som hittar ett bra ställe att föda upp, och börjar sedan kyrka kvinnan.

Efter parning, den kvinnliga kungliga eller kejsarpingvin lägger ett enda ägg. De andra arterna ligger vanligtvis två. När detta händer kommer båda föräldrarna att växla ihop benen runt ägget för att hålla det varmt. Ett undantag här är kejsarpingvinen - honan lämnar hanens ägg för att kläcka, varefter hon kommer att leta efter mat i flera veckor.

När de små pingvinerna är redo att kläcka använder de sina näbbar för att bryta skalet på ägget inuti. Processen kan ta upp till tre dagar. Efter den unga kläckningen byter föräldrarna ut mat som de har hållit i halsen. Föräldrar kan känna igen sina små genom de unika ljud de gör när de ringer varandra.

De små pingvinerna måste stanna på land medan de blir av med sin fjäderdräkt, eftersom den inte är vattentät. Denna period kan sträcka sig från sju till nio veckor för Adelie-pingviner och upp till 13 månader för kungspingviner.

När barnet har bytt fjäderdräkt och kan komma ut i vattnet anses det vara tillräckligt stort för att skilja sig från sina föräldrar.

Arktiska pingviner
Arktiska pingviner

Bevarande av pingviner

Enligt den röda listan över hotade djur från International Union for Conservation of Nature är fyra arter av pingviner hotade: Eudyptes moseleyi, Eudyptes sclateri, gulögda, afrikanska och Galapagos. De flesta av de andra pingvinarterna är listade som utsatta eller hotade.

Förlusten av den naturliga miljön och de infektionssjukdomar som sprids av turister är några av de största hot mot pingviner. Kommersiellt fiske i södra havet är också ett allvarligt problem, eftersom det har halverat sina fiskbestånd på Antarktiska halvön.

Ett av de största hoten mot pingviner är klimatförändringar. Uppvärmningen i polområdena smälter isen som pingvinerna är beroende av för att hitta mat och göra bon.Snabbt förändrade förhållanden innebär att Antarktis kan förlora de flesta av sina pingviner i slutet av seklet på grund av dessa klimatförändringar. För att överleva kan de behöva hitta en ny livsmiljö.

Intressanta fakta om pingviner

- Formen på alla pingviner gör dem aerodynamiska. Detta är det perfekta sättet att glida genom vattnet medan du simmar.

- De flesta fåglar har ihåliga ben, men inte pingviner. Deras tyngre ben motverkar fåglarnas naturliga flytkraft och gör dem väldigt snabba simmare.

- Pingviner intar mycket havsvatten under fiske, men en speciell körtel bakom ögonen filtrerar saltvattnet från blodomloppet, varefter de kastar det genom näbben eller genom att nysa.

"Om den kvinnliga kejsarpingvinsbarnet dör, kidnappar mamman ofta andras lilla för att ersätta den."

- Dykpingviner kan nå 12 km / h, även om forskare har observerat de som har utvecklat en hastighet på 27 km / h.

Populär efter ämne

Populära inlägg