Afala

Innehållsförteckning:

Video: Afala

Video: АФАЛА ТАБЛЕТКИ ИНСТРУКЦИЯ ПО ПРИМЕНЕНИЮ ПРЕПАРАТА, ПОКАЗАНИЯ, КАК ПРИМЕНЯТЬ, ОБЗОР ЛЕКАРСТВА 2022, December
Afala
Afala
Anonim

I det varma och tempererade havet runt om i världen, med undantag för Arktis och Antarktis, finns det en av de vanligaste medlemmarna i havsdelfinfamiljen - Afalata.

Denna art tillhör de mycket intelligenta djuren, som kan använda verktyg och överföra kulturell kunskap från generation till generation, och deras betydande intelligens stimulerar deras interaktion med människor. Eftersom vi kommer att ha kontakt med dem mer och mer i framtiden är det bra att känna dem.

Klassificering och förekomst av Afala

Flasknosdelfinen har det latinska namnet Tursiops trunkerar, och arten kallas i allmänhet flasknosdelfin. Det tillhör de marina däggdjur av Dolphin-familjen. Det är sällsyntare än den vanliga delfinen och rör sig i en flock med flera dussin exemplar.

De är bekanta två huvudtyper av flasknosdelfiner: vanlig flasknosdelfin - Tursiops trunkerar och Indo-Pacific flasknosdelfin - Tursiops aduncus. Arten dyker upp under Miocen. De kända fossila arterna är från sent Miocen till tidigt Pliocen och från sant Miocen.

Funktioner i Afala

Det viktigaste i afalans kännetecken är att den har en kortare nos och en svart rand i form av en ellips mellan ögonen. Baksidan är svart eller mörkgrå och buken är ljus.

Kännetecknande är också de små konformade tänderna som är mellan 18 och 26 centimeter på över- och underkäken, med totalt 104 stycken. Arten väger upp till ett halvt ton och längden är upp till 4,5 meter. De simmar med en hastighet av 70 kilometer i timmen.

Flasknosdelfinerna har långsträckta flaskformade över- och underkäkar. Nasal septum är synlig vid vissa punkter.

Deras svansrullar och rörformade fenor är bildade av tät bindväv och innehåller inte ben eller muskler. Bröstfenorna, på kroppssidan, används för kontroll, och djuret rör sig genom att flytta vågorna upp och ner. Delfiner som lever i kallare vatten har mer kroppsfett och blod, vilket gör dem bättre vid djupdykning.

Det viktigaste inslaget i afala är ekolokalisering. Delfinen lokaliserar föremål genom att göra ljud och lyssna på ekot. Klickljudet avges av däggdjuret och avges i en fokalstråle framför det. När ljud träffar ett föremål i vattnet, studsar de av det och återvänder till delfinen. Ekolokalisering ger information om storleken, formen, hastigheten och avståndet som objektet ligger på.

För att höra det återkommande ekot har de två små öppningar i öronen, bakom ögonen, men de flesta ljudvågor överförs till innerörat genom underkäken. När du närmar dig objektet växer ekot och delfinerna minskar intensiteten hos de ljud som avges. Tydligen väntar delfinen på ekot för varje klick innan den släpper nästa. De kan extrahera information om formuläret, vilket innebär att de bildar en ljudbild för sina ändamål.

Afala har god syn. Ögonen är placerade på sidan av huvudet och har ett reflekterande membran på baksidan av näthinnan som underlättar synen i svagt ljus.

När det är under vattnet fokuserar ögonglobens lins för att fokusera ljus medan pupillen krymper i starkt ljus. Den doftande luktsansen är inte väl utvecklad. Djuret har inte en doftlob i hjärnan, men man tror att det kan skilja salt, sur och bitter smak.

Afalas sätt att leva

Funktioner i afala
Funktioner i afala

Foto: skeeze / Pixabay.com

Alla typer av flasknosdelfiner lever i besättningar som numrerar flera dussin exemplar. De är sociala djur och kommunikation i gruppen är viktigt för dem. Det görs med hjälp av pulserande impulsljud, visselpipor och kroppsspråk.

Kroppsspråk inkluderar att hoppa i vattnet, klicka på käftarna, knacka på svansen i vattnet och slå ett huvud. Genom ljud och gester utbyter de information för att spåra gruppmedlemmar, farosignaler och mattillgänglighet. Varje afala har en unik frekvensmodulerad vokalisering, som är som en personlig signatur.Dessa signaler är viktiga för delfinernas sociala liv och återspeglar deras beteendeegenskaper.

Dessa däggdjur sover i 8 timmar och håller sig då nära ytan, simmar långsamt och stänger ibland ett öga.

Reproduktion av Afala

Båda könen har könssprickor på undersidan av kroppen. De vet hur man täcker deras reproduktionsorgan, och detta möjliggör maximal hydrodynamik.

Förekomsten av häckningssäsongen för flasknosdelfiner orsakar betydande förändringar i fysiologi, särskilt hos män. Deras testiklar förstoras och detta gör att mer spermier kan behållas. Spermakoncentrationen ökar.

Hanar tävlar om honor under häckningssäsongen. Ibland är det en kamp som hindrar dig från att nå kvinnan. Ibland händer detta i en förening av två män. Parning blir mage mot mage.

Graviditeten är 12 månader. Förlossning kan äga rum när som helst på året, men topparna är under de varmare månaderna.

De unga föds i grunt vatten, vanligtvis lite i taget. Nyfödda är upp till 140 centimeter och väger upp till 30 kg. Barnet ammas från 18 månader till 8 år. Kvinnor är könsmogna vid 5-13 år och män 9-14 år. Kvinnor föder vartannat till sjätte år.

Vuxna kvinnor och unga bor i en flock på upp till 15 delfiner. Grupperna bildas efter kön, ålder, familjeband.

Matning av Afala

Fisk är ett av huvudelementen i matar på afalaen. Den äter också räkor, bläckfisk, blötdjur, bläckfisk och sväljer bara de mjuka delarna. De äter 22 kilo fisk om dagen. Deras meny innehåller till och med havsrävar, havskatter, skrubbsår.

Jakt är i en grupp för att bli mer effektiv, men de jagar också ensamma. De riktar ofta bottenarter.

Enligt studier och observationer av maginnehållet i flasknosdelfiner dras slutsatsen att fisk är 87 procent av all mat. Bläckfisk utgör 13 procent av bytet. Rester av kräftdjur har också hittats, men man tror att de konsumerades sekundärt eftersom de hittades ouppdelade till fiskbenen.

Fienderna till denna delfin är hajar. Afalas liv är cirka 40 år.

Några intressanta fakta om affären

Afalan kan känna igen sig själv i spegeln och har en känsla av social tillhörighet. De vet inte bara vem de är utan också vilka grupper de tillhör.

En flasknosdelfin kan otvetydigt bestämma hälsan och det emotionella tillståndet hos en annan delfin.

Hjärnorna hos flasknosdelfinerna är mycket stor, större än mänsklig. Det fungerar dock helt annorlunda än primaternas.

Delfiner stöder ofta mänskligt fiske och letar också efter sällskap med vår art och anpassar sig därför lätt i fångenskap.

Flasknosdelfinen är en sårbar art enligt våra lagar och hotas av internationella standarder.

Flasknosdelfinen finns också i Svarta havet, men är den minsta delfinen i Svarta havet.

Enligt vissa forskare är Stillahavsdelfiner en separat art.

Man har funnit att afalan inte kan skilja färger.

Denna delfin kan hoppa över vattnet på 6 meter.

Afala kan hålla andan i 7 minuter.

Varje afala har en unik kombination av ljud som tjänar till självidentifiering. Det är hans namn. Namnet på varje nyfött ges av sin mor.

Populär efter ämne

Populära inlägg