Dugon

Innehållsförteckning:

Video: Dugon

Отличия серверных жестких дисков от десктопных
Video: Дюгонь и люди (Dugong dugon) 2023, Februari
Dugon
Dugon
Anonim

Dugon är ett extremt intressant havsdjur med ett ovanligt utseende. Dugon tros ha varit anledningen till skapandet av sjöjungfrulegenderna, även om han är ganska stor och ser klumpig ut. Det ser ut som en säl, valross och sjölejon.

Dugons historia

Dugon har dykt upp på planeten oss för cirka 280 miljoner år sedan. Dugon tillhör ordningen Sirener och är en av de fyra arterna i denna ordning som finns kvar till denna dag. Dugon tillhör havskofamiljen, men alla arter har dödats på grund av okontrollerad jakt och idag är Dugon den enda överlevande i denna familj.

I slutet av 1700-talet dödades den näst sista arten av denna familj, havsstellerko, för sitt kött. Dugon finns idag i Indiska oceanen och Stilla havet. Dugon föredrar kuststim.

Dugon är en utrotningshotad art och är en av de arter vars fångst och dödande straffas mycket hårt enligt lag. Eftersom det är omöjligt att hålla det i ett zoo, måste Dugon förlita sig på sin egen förmåga att återställa befolkningen, och de är mycket små. Havsföroreningar bidrar till artens nedgång, och det finns ständiga tjuvjägare som inte är intresserade av förbud och dödar detta värdefulla djur.

Tidigare sprids Dugon till fler platser, från Västeuropa till Skandinavien. Dugon kan ses på den östafrikanska kusten, i Persiska viken, nära Malayhalvön, samt nära Nya Guinea, Australien och runt några öar i Stilla havet.

Idag beräknas det totala området som bebos av Dugon täcker 140 000 kilometer kust. Den största befolkningen i Dugoni - över 10 000 - bor nära Great Barrier Reef. I Tanzania sågs den sista Dugon för 15 år sedan. Dugon föredrar att leva i varma kustvatten, laguner och vikar. Ibland går Dugon ut till havs och kommer in i mynningarna på stora floder. Dugon lever i djupet högst 10-20 meter.

Hur Dugon ser ut

Dugons kroppslängd är 2,5 till 4 meter. Dugons vikt varierar från 200 till 600 kg. Hanar är mycket större än kvinnor. Manliga Dugons, som var mer än 5 meter långa, hittades. Dugons lilla huvud förvandlas till en enorm spindelformad kropp. Det slutar med en kaudalfena som ligger horisontellt.

Dugon
Dugon

Dugons svans skiljer sig från Manatee och är mer som en hvalsvans - den är delad, vilket hjälper Dugon att röra sig snabbare i vattnet och lätt kan ändra riktning. Dugons framben är flexibla fenor som är cirka 40 centimeter långa.

Bakbenen saknas och lämnar bara rudimentära ben som är dolda djupt i kroppens muskler. Det är på grund av denna brist på bakben som Dugon tros vara kärnan i sjöjungfruhistorier. Dugons hud är väldigt tjock - upp till 2, 5 centimeter. Det är grovt att ta på och täckt med glesa hår. Med åldern blir Dugons hud mörkare och mörkgrå.

Dugons mage är lättare än ryggen. Dugons nacke är väldigt kort. Auriklarna är helt frånvarande. Dugons ögon är väldigt små. Dugons nos är långsträckt och slutar plötsligt som avskuren. Näsborrarna är ganska höga och är utrustade med speciella ventiler som stängs vid dykning för att inte svälja djuret med vatten.

I slutet av munstycket finns köttiga läppar som hänger. Överläppen är täckt med grova hårstrån och är delad i mitten. Ju yngre Dugon är, desto mer uttalad är läppens klyfta. Denna läppstruktur hjälper Dugon att plocka alger lättare. Underläppen och en del av Dugons smak är täckta med kåta plattor.

Underläppen böjs ner. Unga dugongs har 26 tänder vardera, vuxna sitter kvar med 3-4 tänder mindre.Vuxna män genomgår en omvandling - de övre snittet förvandlas till betar som sticker ut bortom tandköttet med cirka 6 centimeter. Dugons tänder är cylindriska med undantag för tänderna hos män. Dugons näsa innehåller inte ben

Vad äter Dugon?

Dugon är en växtätare. Dugon spenderar mycket av sin tid på att leta efter mat. Dugon äter på extremt grunda platser och letar efter korallrev och grunda laguner. Dugon matar på ett till 5 meters djup. Dugons huvudmeny består av olika arter av vattenväxter och alger.

Under utfodring tillbringar Dugon 98 procent av sin tid i vattnet, där det betar i 5-6 minuter. Dugon måste sedan stiga upp till ytan för att ta in en del luft. Dugon bryter vattenväxterna med sin kraftfulla överläpp. Innan Dugon äter växten sköljer den försiktigt i vattnet för att avlägsna smuts som har fastnat på den.

För att göra detta skakade Dugon huvudet åt vänster och höger. Varje dag måste Dugon äta minst 40 kilo växter för att överleva. Ibland, när han inte kan hitta mat på länge, kan Dugon inkludera små kräftdjur och blötdjur i sin meny. Dugon äter i sällskap med flera andra representanter för sin art.

Reproduktion av Dugon

Dugon
Dugon

Dugon föder upp året runt, som män kämpar obevekligt för kvinnors uppmärksamhet. Graviditeten varar 1 år, bara ett barn föds. Den nyfödda Dugon är ungefär en meter lång och väger 30 kg. De unga är uppfostrade av sina mammor och stannar hos dem i ett eller två år.

Trivia om Dugon

Dugon lever för att vara 70 år gammal. Ett intressant faktum är att Dugon kan stanna under vatten i upp till 6 minuter vid dykning. Dugon kan leva isolerat från en grupp, eller så kan det vara en del av en besättning som numrerar mer än några hundra. Beroende på vattentemperaturen och tillgången på mat kan grupperna röra sig.

Ibland händer detta varje dag, dessutom migrerar Dugons beroende på säsong. Dugon-migreringar utförs på avstånd av hundratals och till och med tusentals kilometer. Dugon simmar med en hastighet av 10 kilometer i timmen, men om han är rädd kan han utveckla dubbelt så mycket. Unga dugongs simmar med hjälp av sina främre lemmar, äldre djur använder oftast svansen för detta ändamål.

Dugon är ett tyst konstigt djur. Om du är rädd ger det ett ljud som låter som en visselpipa. Små dugongs gör ljud som låter som fårblåsning. Dugons syn är väldigt dålig, men hörseln är perfekt.

Även om det är en hotad art är Dugon-jakt tillåten i vissa områden på ett kontrollerat sätt - endast vissa ursprungsbefolkningar får jaga detta sällsynta djur eftersom det är en del av deras livsstil och kultur.

Aborigines jagar dugonger med hjälp av harpuner och använder kött, skinn och fett. Dugonben värderas eftersom de ser ut som elfenben. I vissa asiatiska kulturer används delar av Dugons kropp i folkmedicin.

Populär efter ämne