Valaru

Innehållsförteckning:

Video: Valaru

Video: Поздравление лучшему ДРУГУ!!! Цените друзей... /VALARU 2022, November
Valaru
Valaru
Anonim

När vi observerar pungdjur och i första hand känguruen, vars hemland är Australien, är vi förvånade över naturens visdom, som har skapat sådana unika varelser som samtidigt kan producera olika typer av mjölk för nyfödda eller växande ungar, levande i en bekväm mammaväska.

Andra pungdjur är possums, wombats, koalas.

För att göra sorten komplett är känguru inte den enda arten. Det är en hel familj - känguruer, som är cirka 50 arter. Det har gått länge sedan den brittiska resenären James Cook först nämnde det konstiga djuret för européen efter att ha hört namnet känguru.

Det finns redan en fullständig klassificering som delar upp och skiljer de enskilda arterna utifrån deras egenskaper. De har sina namn. Den lilla arten kallas valar. Det är också känt som bergets känguru på grund av de områden det bor. Klassificeringen presenteras väl.

Valar klassificering

Det latinska namnet på hela familjen är Macropus, vilket betyder stort ben och är en exakt definition för företrädarna för den stora Kungurov-familjen.

Macropus robustus är det latinska namnet på arten Valaru. Denna art har underarter som har utvecklat vissa specifika egenskaper som ett resultat av de olika förhållanden som deras livsmiljöer erbjuder.

Underarten Macropus robustus altus Owen anses utdöd, beskriven 1874.

Macropus robustus erubescens Sclater är en underart från östra Australien, beskriven 1870.

Macropus robustus Isabellinus Gould är en allestädes närvarande underart som beskrivs 1842.

Macropus robustus robustus Gould är en underart som lever på Barrow Island och beskrevs 1840.

Macropus robustus woodwardi Thomas - denna underart är utbredd i de västra delarna av Australien och beskrevs 1901.

Valarus utbredning och livsmiljöer

Mountain Valaras finns i västra Australien, New South Wales, Pilbara och Queensland och upptar stora områden på fastlandet. Utanför Pilbara är ön Barrow vanligare underart av valaruto, men alla är anpassade till klimatförhållandena på kontinenten

Wallabies och Valaru liknar varandra
Wallabies och Valaru liknar varandra

Foto: Pixabay.com

Deras livsmiljö representeras av steniga kullar, grottor och klippformationer med stora överhäng. De hittar en plats där de kommer att ha skydd från den starka värmen under dagen. Lämpliga livsmiljöer för dem är buskarna och platserna längs bäckarna, nära deras huvudsakliga matkällor. Att spåra deras vanor har visat att när man letar efter skydd finns äldre och större exemplar i mer steniga områden, i motsats till kvinnor och mindre män, som är på lika villkor.

Beskrivning av valaren

Valaru är ett tvåbent baggy djur med pälsfärg från ljusgrå till svart. Den vuxnes längd kan nå 100 till 140 centimeter. Hanar väger 28 till 42 kg och är större än kvinnor, som väger 18 till 24 kg. De är större än wallabies och mindre än känguruer, vilket gör att de ser centrala ut.

De har kortare och bredare torsos, liksom kortare lemmar jämfört med andra känguruarter. Det antas att detta är en anpassning till den steniga terrängen de bor i.

Deras bakben är också kortare och bredare, men också mer kraftfulla och låter dem hoppa upp till 4 meter. Deras fötter på foten är grova för ett bättre grepp.

Deras överkropp är mindre utvecklad, som i alla familjemedlemmar, och huvudet är också ganska litet i förhållande till kroppen. Valarens nos är relativt lång och inget hår på näsan. Svansen är lika kraftfull som den andra Macropus.

Valar livsstil och beteende

Valaru rör sig och studsar på bakbenen. De flyttar till nya utfodringsplatser inom sitt sortiment.Det är från 40 till 76 kvadratkilometer och beror på tillgången på lämplig vegetation. De är kända för att resa upp till 18 kilometer utom räckhåll för sina hem på jakt efter mat.

Hanar hamnar ofta i slagsmål eller boxning med varandra. De använder mest sina kraftfulla ben för att sparka tills man förlorar. Detta är ett sätt att visa dominans för att upprätthålla social hierarki eller få tillgång till kvinnor och parning.

På grund av väderförhållandena är de mest nattliga djur och under dagen föredrar de att sova i skuggan under klipporna och klipporna.

Reproduktion av valar

Valaru ras året runt och är monogama djur. För att locka en kompis visar män dominans över andra män genom strider och visar upp för kvinnor. Boxmatcher är ett särskilt föredraget sätt att demonstrera.

Antalet avkommor är en per år. Avelsintervallet beror på antalet påsar som honan har, eftersom honan inte kan passa två i en påse och måste vänta på att ungen lämnar den specifika påsen för att ta en annan.

Den genomsnittliga graviditetsperioden är 36 dagar, från 30 till 38 dagar. Avvänjning sker i genomsnitt cirka 15 till 16 månader. Honorna väntar på att avvänjningen slutar för att para sig igen.

Medelåldern för puberteten är 18 till 19 månader för män och 22 månader för kvinnor, med en period som sträcker sig från 21 till 24 månader.

Valaru är en släkting till valachierna
Valaru är en släkting till valachierna

Det nyfödda barnet väger 0, 703 gram. Den lilla stannar i moderns väska, där hon har sin egen mjölkkorn. Det stannar där för skydd. Han lämnar den inte förrän han är sex månader gammal, men han kan falla ur den. Klättrar snabbt tillbaka i ett sådant fall.

Cirka 37 veckors liv den lilla valaren hans mor tillåter inte att han återvänder till påsen och det anses vara ett oberoende exemplar.

Vård av den unga Macropus robustus utförs främst av modern. Som alla pungdjur tillbringar valaru det mesta av sin tid i sin mors påse. Sedan fortsätter de att upprätthålla en nära relation med henne - vila tillsammans och stödja varandra.

Fadern ger skydd under hela perioden fram till avvänjning. Vuxna litar inte på sina föräldrar för att köpa mat. Detta leder till en försvagning av relationen med fadern, men den med mamman bibehålls.

Valaru kan leva mer fritt än i fångenskap. Det längsta levande exemplet i stort registrerades vid 24 års ålder, och det längsta som lever i fångenskap är valar vid 22 år. Det som begränsar deras förväntade livslängd är nedbrytningen av immunsystemet och organfunktioner som ett resultat av åldrande.

Matar valaren

De är växtätare. Valaru äter med mjuka strukturerade gräs och buskar. De väljer maten från vegetationen i sitt område.

I de nordvästra delarna är nederbörden låg, jorden är svag och vegetationen är knapp. Därför kan Valar i detta område leva länge utan vatten och detta gör att de kan överleva under svåra förhållanden. Upp till två veckors valar som bor i dessa områden kan spendera utan vatten, nöjd med vad de metaboliserar från de växter de matar på.

Valarsjukdomar

Det farligaste och vanligaste är toxoplasmos, vilket skapar hela infektionsutbrott som orsakar allvarliga problem, inklusive dödsfall.

Kutan leishmaniasis och trichomoniasis är också allvarliga problem med denna säck.

Valars fiender

Valaru har inte många naturliga fiender. Sådan är bara den röda räven, som attackerar de unga när de är ur väskan. De har dock ett hjälpsystem på plats som inkluderar larmsignaler, som kraftfull och högt sparkande och höga väsande, som varnar andra för att akta sig.

Populär efter ämne

Populära inlägg