Rådjur

Innehållsförteckning:

Video: Rådjur

Video: Rådjur i snö, Capreolus capreolus 2022, November
Rådjur
Rådjur
Anonim

Ordet rådjur används mindre vanligt för den djurart som den heter. Rådjur är vanligare som namnet på denna djurart från Gökfamiljen. Terminologiskt är detta dock det kvinnliga djurets namn och för hanen är namnet rådjur.

Endast män har horn, de är korta och upprätt, vilket skiljer dem från sina nära släktingar, rådjur och älg, med sina stora grenade horn. Det är därför vi måste hitta rådjurens plats bland dess släktingar i djurriket.

Rådjursklassificering

Rådjurens latinska namn är Capreolus capreolus, och djuret kallas också rådjur, europeiska rådjur, västra rådjur och är en hjortart. Rådjuret är med andra ord ett litet rådjur som har anpassat sig väl till en kall miljö.

Det grekiska namnet Pigargos nämns av Herodot och Plinius, liksom andra forntida författare som definierar det som ett jaktobjekt.

Det taxonomiska namnet Capreolus kommer från Capra, förmodligen en vit get. Betydelsen av latin är inte heller förstådd och kan ha betydt Stenbock eller sämskskinn. På latin kallas rådjur också capragin.

Djuret beskrevs först vetenskapligt av Carl Linné som Cervus capréolus 1758. Namnet på släktet Capreolus föreslogs dock först av John Edward Gray 1821. Rådjuren ligger närmast vattenhjorten och arten av denna grupp är närmast besläktad med rådjur och älg.

Rådjur livsmiljöer

Rådjuret finns i hela Europa och Mindre Asien, med undantag av öarna Korsika och Sardinien, liksom Libanon, Israel, Irland och östra Europa. Fördelningen av arten minskar och deras utbredning är fragmenterad på grund av jakt och annat mänskligt ingripande mellan slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Rådjuret föredrar skogsstäppen och små öskogar bland jordbruksmarker. Han gillar också ängar med höga gräs och lite buskar. Det föredrar platser där skogarna bränns och huggas ned.

Beskrivning av rådjur

Capreolus sapreolus är en liten hjort med en lång hals, ingen man, med relativt stora öron, 12-14 centimeter, en rudimentär svans, bara 2-3 centimeter lång. Det finns inga preorbital körtlar.

På vintern är djuret det rådjur färgläggning varierar från gråbrun till mörkbrun. Den har en stor vit svansfläck. På sommaren ändras hjortens färg till röd till rödbrun.

Hos män förekommer förtjockning av hårbotten, nacken och framsidan av kroppen. Den kaudala fläcken är antingen frånvarande eller mindre uttalad än på vintern. Övre delen av djurets huvud under den varma årstiden är antingen grå eller brun. De ställer upp två gånger om året.

Rådjuret kommer ihåg i Bulgarien
Rådjuret kommer ihåg i Bulgarien

Rådjuret har hornmen liten och riktad uppåt. De, som hjortar, faller varje år i oktober och november. Nya odlas direkt därefter. Rådjuret är något större än rådjuret. Båda könen har välutvecklade smala och korta hovar.

Analyser gjorda av 11 olika hjortpopulationer ger en genomsnittlig längd på djuret på 107-125 centimeter, axelhöjd 66-83 centimeter och skallebredd 84-91 centimeter. Rådjurskalle är liten men något långsträckt. Tårbenen är kortare än diametern på orbitalhålan. De främre ändarna av näsbenen är gafflade. Banorna är medelstora.

Hjortens spår är mycket karakteristisk. Djuret har en smal och skarp liten hov. Längden på hennes steg är 4-5 centimeter lång och 3-3, 5 centimeter bred. Det skiljer sig från hjortens spår i storlek och form. Steget som djuret gör är upp till 40 centimeter, när det följer spåret avviker det upp till 10 centimeter.

Hjortbeteende

Hjort är antingen ensamma djur eller lever i familjegrupper som består av honan och hennes avkomma under sommarmånaderna. På vintern är nästan alla djur i familjegrupper. Grunden för deras sociala organisation är familjegruppen.Gruppens sammansättning förändras. Gruppen kan ha 40 till 90 medlemmar i öppna områden eller 10-15 i skogsområden. Gruppens organisation och storlek beror på överflödet och fördelningen av resurser samt på täckningen som djuren kan ge på territoriet. På sommaren täcker de lätt hela sitt territorium och på vintern koncentrerar de sig i de områden där maten är. Rätten att hantera territoriet är orsaken till strider varje år mellan en vuxen man och en ung kandidat för ett angränsande territorium.

Rådjurens livslängd är vanligtvis 10 år, vissa exemplar når 15-17 år.

Vargar, lodjur och rävar är deras främsta fiender.

Renuppfödning

Rådjuren blir könsmogna i slutet av det första året. De reproducerar dock från och med det tredje året. De kan reproducera från mars till oktober, men deras häckningssäsong är främst begränsad från juni till augusti.

Rådjuret börjar föröka signär han är 14 månader gammal. Hos den här kvinnan finns en latent graviditetsperiod, vilket är unikt hos hovdjur. Embryot är vanligtvis tänkt i januari, och det befruktade ägget kommer in i livmodern, där det delar sig. Det följer en period på 4-5 månader med minimal miotisk aktivitet. Dräktighetstiden är från 264 till 318 dagar. De unga föds mellan april och juli. Oftast föds 2 barn, ibland 3, mindre ofta en. De unga väger cirka 1700 gram, ser och har hår på sig. De första dagarna är hjälplösa, även om de står upp efter några timmar och sedan är utsatta för rovdjur. Under den första månaden ammar mamman dem 5 till 9 gånger om dagen. De första månaderna av livet ammar de unga, och på hösten matar de helt självständigt med växtmat.

Rådjur utfodring

Rådjur matar ganska olika, cirka tusen växtarter ingår i deras meny. De väljs från det område som bebos av vilda djur. Procentandelen är: 25 procent trädarter, 54 procent örtartade växter och 16 procent monokotyledoner. De kan också äta barrträd, men detta händer bara på vintern om växtfoder är mycket knappa. Annars föredrar de mjuka, energirika livsmedel som väljs av dem beroende på livsmiljöområdet.

Det viktigaste mat för rådjur är blåbär, björnbär, gran, spannmålsgräs, tranbär, vit tall, gran, svamp och andra.

När de äter föredrar de små frukter, skott och saftigt ungt gräs.

På vintern är den mest eftertraktade maten bok ekollonar, som djur gräver med hovarna på frambenen. Färska vintergröna murgröna och björnbärsblad ersätter ekollonar där de saknas. Rådjurens kostpreferenser kan definieras som kräsen och varierad.

Manliga rådjur
Manliga rådjur

Rådjurjakt

Rådjur för jakt i århundraden, eftersom deras kött är mycket användbart och gott. Idag regleras rådjur av lagar och förordningar. Från sen vår till tidig höst är jakt på storvilt förbjuden. Rådjurjakt är tillåten under denna period.

Jägare ofta rådjur för troféer, som elefanttänder och en noshörnings horn. Troféjakt är dock mycket skadligt eftersom det stör aveln av rådjur.

De bulgariska rådjurens troféer är symmetriska, hornen är långa och välformade. Det är därför de är eftertraktade och värdefulla som en trofé. Det finns också en nationell troférekord. Tjuvjakt har lett till hela områden där djuret inte längre finns.

Populär efter ämne

Populära inlägg