Oystercatcher

Innehållsförteckning:

Video: Oystercatcher

Video: Oystercatcher cracking mussel 2022, December
Oystercatcher
Oystercatcher
Anonim

Det finns inget djur som det finns fler vidskepelser för än det finns för ugglan. Hon är vår tysta granne, liksom en hjälpare i kampen mot möss och andra gnagare, men dåligt rykte har följt henne länge.

Om orsakerna till vidskepelsen kring den söta lilla fågeln avslöjas allmänt kommer människor att börja se på den som en användbar fågel, vilket den verkligen är.

Alla vidskepliga berättelser är relaterade till en tid då el ännu inte hade fått plats i människors hem. Med skymningen stoppade mänsklig aktivitet fram till den tid då naturligt ljus signalerade början på en ny dag.

Endast hemma hos de avlidna tänder ljus eller gaslampor hela natten. Ljuset lockade alltid insekterna, och de rusade till fönstren, från vilka ljus läckte ut. De olika nattliga insekterna är maten för ett nattligt djur som ugglan och den följer dess jakt.

Ugglor kommunicerar bullrigt och deras närvaro förblir inte dold för människor. Således uppstår myterna om ugglan, som det är dags att överge och uppmärksamma fördelarna med nattfågeln.

Klassificering av ugglan

Uggelfamiljen representeras också av ett litet släkt som kallas ugglor - små fåglar jämfört med andra familjemedlemmar. För vårt lands territorium är detta den vanligaste ugglan.

Till namnen på ugglan vi kan också lägga till en liten uggla, en uggla från Aten och en uggla av Minerva, vilket antyder intresset för människor från antiken till nattgäst, nära mänskliga bostäder.

Fågeln är medlem i den sanna uggelfamiljen - Strigidae, som inkluderar de flesta ugglor. Den andra gruppen är de riktiga ugglorna - Tytonidae.

Ugglans utbredning och livsmiljöer

Ugglan lever mycket av de tempererade och varma delarna av Europa, Palearctic öster till Korea och Nordafrika. Det introducerades i Storbritannien i slutet av artonhundratalet och på södra ön Nya Zeeland i början av 1900-talet.

Detta är en stillasittande art som förekommer i öppna områden i ett stort antal livsmiljöer. Dessa inkluderar jordbruksmark med häckar och träd, fruktträdgårdar, parker och stadsträdgårdar, stäpp och steniga halvöknar.

Det finns också i sanddyner, nära ruiner, stenbrott och steniga platser. Ibland bosätter det sig i byar och förorter.

Beskrivning av ugglan

Ugglan är ett nattligt djur
Ugglan är ett nattligt djur

Foto: NevigeTom / Pixabay.com

Ugglan är en liten fågel med ett platt runt huvud, en fluffig kompakt kropp och en kort svans. Ansiktsskivan är planad över ögonen, som är stora och runda, och ger fågeln en panna. Ugglans fjäderdräkt är gråbrun, fläckig, räfflad och partitionerad med vitt. Den nedre delen av kroppen är blek och strimmig med mönster i en mörkare färg.

Ugglans kroppslängd är i genomsnitt cirka 22 centimeter och vingspännen är 56 centimeter för båda könen. Ugglan väger cirka 180 gram.

De unga har fluffiga fjädrar och fläckarna uttrycks svagt i dem. Ugglens samtal är typiska och välkända - ku-ku-meow. Men samtalare är mindre vanliga. Under häckningssäsongen hörs mer modulerade konversationer mellan dem och ett par kan ringa samtidigt. Nära boet ger de olika skramlande, skrikande eller skällande ljud, som en hund.

Ugglan bleknar och processen börjar i juli och varar till november. Ugglor börja kasta före kvinnor.

Ugglans sätt att leva och bete sig

Denna fågelart är ett nattligt rovdjur och tillbringar en liten del av sin tid under den ljusa halvan av dagen, oftast runt skymningen. Hon lurar sin jakt högt upp i träden. Ugglan är redo att landa på ett litet byte som den märker.Det kan jaga sin jakt på marken och lagra överflödig mat i hål och andra gömställen.

Detta är en territoriell art, med hanen kvar i ett territorium under hela sitt liv. Gränserna för territoriet kan expandera eller krympa och vara störst under vårdperioden. Hemmets livsmiljö där fågeln jagar varierar beroende på typ av livsmiljö och årstid.

I enhetliga terräng är territoriet mycket större. Detta leder i sin tur till ökad flygaktivitet, längre matresor och mindre frekventa besök på bon.

Om en man invaderar främmande territorium närmar sig ägaren och sänder sina överklaganden. Om detta inte driver bort inkräktaren, flyger hanen som äger territoriet hotfullt mot honom. I händelse av misslyckande inkluderar hanen hans naglar. När du går tillbaka faller ugglan ner och undviker. Territoriet försvaras mer aggressivt mot en helt okänd man, jämfört med en granne från närliggande territorium. Ugglan har visat sig känna igen bekanta fåglar med rösten.

Platsen för häckande av ugglan varierar beroende på livsmiljö. Bo tillverkas i hål i träd, stenar, stenbrott, väggar, byggnader, flodstränder och kaninhål.

Fåglar anses ha en stabil population och därför anses deras bevarandestatus vara minst störande.

Matar ugglan

Denna lilla fågel är ett rovdjur och matar på sitt byte. Dessa är insekter, daggmaskar, små ryggradsdjur, inklusive amfibier, reptiler, fåglar och däggdjur.

Ugglan är vacker
Ugglan är vacker

Foto: sarangib / Pixabay.com

Däggdjur utgör 20 till 50 procent av maten och insekterna 24 till 49 procent. Gruppen däggdjur inkluderar möss, råttor, voles, spetskruvar, kaniner.

Reproduktion av ugglor

Under häckningssäsongen lägger honan 3 till 5 ägg, men antalet kan vara från 2 till 8. Ugglan ägg de är i stort sett elliptiska, vita och utan glans. Deras dimensioner är 35, 5 med 29, 5 millimeter.

Kläckning anförtros honan, som ibland sätter sig för att kläcka efter att ha lagt det första ägget. Medan hon kläcker äggen matar hanen henne.

Äggen kläcks efter 28 eller 29 dagar. I början matas kycklingarna av honan, med hanen som bär maten och hon delar ut den. Senare jagar båda föräldrarna och tar med mat till de unga.

De lämnar boet cirka 7 veckor och kan flyga 1 eller 2 veckor senare. Vanligtvis höjs en kyckling per år, men om maten är riklig kan en annan generation höjas.

De energireserver som unga kycklingar lyckas samla sig i boet är viktiga för deras överlevnad. När de är i gott fysiskt tillstånd är deras chanser att bli vuxna mycket högre.

När unga fåglar sprids, reser de sällan mer än 20 kilometer. Paret stannar tillsammans hela året, men deras förhållande kan vara till en partners död.

Fågelns livslängd är 16 år. Ett litet antal fåglar når dock mognad. Kalla vintrar tar ofta offer bland dem och lever därför oftare till cirka 3 års ålder.

Vidskepelser om ugglor

Ostron har avbildats av människor sedan den övre paleolitiska. Fågeln associeras i antika Grekland med gudinnan Athena och den romerska gudinnan Minerva. Det är förknippat med kunskap och visdom.

I folkloren för folken på Balkan - bland rumäner och i vårt land anses ugglan vara en dödsbud.

1992 uppträdde en bild av fågeln på en 100 gulden sedel i Nederländerna som vattenstämpel.

Populär efter ämne

Populära inlägg