Från A Till Ö För Den Kinesiska Bergskatten

Innehållsförteckning:

Video: Från A Till Ö För Den Kinesiska Bergskatten

Отличия серверных жестких дисков от десктопных
Video: Teas film om Kina 2023, Februari
Från A Till Ö För Den Kinesiska Bergskatten
Från A Till Ö För Den Kinesiska Bergskatten
Anonim

Kinesisk bergskatt, även känd som Gray Mountain Cat eller Desert Cat, är ett hotat vilddjur. Den kinesiska bergskatten är sällsynt och arten har ännu inte studerats väl.

Historien om den kinesiska bergskatten

Man tror att förfäderna till den kinesiska bergskatten uppträdde på vår planet för mer än 60 miljoner år sedan. Den kinesiska bergskatten är en endemisk art - detta djur finns bara i Kina. På grund av det faktum att det är extremt sällsynt är den kinesiska bergskatten fortfarande ett mysterium för forskare.

På kinesiska är namnet på detta djur huang mo mao - översatt som "en katt som lever i en öken med få växter." Kinesisk bergskatt förekommer i öknen, men föredrar i allmänhet att bo i bergen, så i den internationella klassificeringen accepteras detta namn associerat med sin bergiga livsstil.

Enligt vissa experter är den kinesiska bergskatten en nära släkting till vildkatten, men de två kattarterna separerade för mer än 230 000 år sedan.

Kinesisk bergskatt kan hittas främst i nordvästra Kina, nära gränsen till Tibet. Enstaka djur finns i Mongoliet, men det är så sällsynt att det enligt experter inte bör betraktas som en livsmiljö för denna djurart.

Kinesisk bergskatt finns på platser som ligger från 3000 till 4100 meter över havet. Den kinesiska bergskatten älskar det täta skogar och buskar. Den kinesiska bergskatten bor i områden med extremt extrema klimat, som kännetecknas av mycket höga sommar- och mycket låga vintertemperaturer, samt starka vindar som blåser året runt.

Den kinesiska bergskatten är hotad, eftersom dess jakt tidigare var helt okontrollerad och ledde till skapandet av en kritisk situation för denna djurart. Idag är den kinesiska bergskatten extremt sällsynt, och ändå fortsätter tjuvjägare att utrota dessa vackra djur för sina dyrbara skinn. Traditionella kinesiska hattar är gjorda av huden på den kinesiska bergskatten.

På 1960-talet genomfördes en storskalig utrotning av gnagare i Kina. Nedgången i gnagare har lett till en nedgång i den kinesiska bergskattpopulationen. På 1980-talet avbröts denna kampanj eftersom det visade sig att det gift som användes för att döda gnagare var skadligt för rovdjur som åt dem och orsakade många kinesiska bergskatter.

Hur ser den kinesiska bergskatten ut?

Den kinesiska bergskatten ser ut som en stor europeisk katt. Den kinesiska bergskatten ser ut som en vasskatt, men lemmarna är kortare. Huvudet av Den kinesiska bergskatten är stor, med stora öron som har tofsar 2 till 3 centimeter långa på toppen. Som lodjur och maine Coon. Kroppslängden på den kinesiska bergskatten är från 60 centimeter till 1 meter, svansen är ungefär 29 till 35 centimeter lång. Höjden på den kinesiska bergskatten är cirka 35 centimeter, den väger från 4 till 8 kg.

Kvinnor är mindre och lättare än män. Kroppen hos den kinesiska bergskatten är täckt med tjock lång päls, som på sommaren är gråaktig gulaktig och på vintern blir den tjockare och längre och ändrar färg till gråbrun. På sommaren är magen på den kinesiska bergskatten vit och på vintern blir den gulaktig. Den kinesiska bergskatten har relativt korta lemmar, men inte lika mycket som en munchkin, det finns päls på kuddarna. Kattens svans har svarta ränder och en svart spets.

Vad äter den kinesiska bergskatten?

Grå bergskatt
Grå bergskatt

Den kinesiska bergskatten är ett rovdjur som matar på olika arter av gnagare. Förutom möss, voles, mullvad och järv matar den kinesiska bergskatten också kaniner, amfibier och insekter. Den kinesiska bergskatten hoppar högt och kan fånga en fågel som flyger lågt. Den kinesiska fjällkatten är ett stort fan av fågelägg och förstör regelbundet fågelbon för att smaka på hans favoritdelikatess.

Den kinesiska fjällkatten på jakt sent på kvällen eller på natten. Den kinesiska bergskatten har en mycket välutvecklad hörsel som spelar en avgörande roll i jakten. Den kinesiska bergskatten kan höra en mullvad som rör sig 5 centimeter under jord. I det ögonblick han hör molan och tar reda på exakt var den är, börjar den kinesiska bergskatten att gräva och drar den snabbt upp ur marken.

Den kinesiska bergskatten attackerar aldrig husdjur och är inte ett hot mot jordbruket.

Kinesisk bergkattavel

Kinesiska bergskattraser från januari till mars, under vilken tid honorna gör stönande ljud som kan höras på avstånd. Hankatter kämpar för kvinnornas tjänst och är hänsynslösa mot varandra. Honan kan para sig med flera män. Graviditet hos katter från vatten varar från två månader till 75 dagar. Den kvinnliga kinesiska bergskatten gör sitt lager i bergsnischer, i håligheter eller i hål som det gräver själv. I maj föds 2 till 4 valpar som växer väldigt snabbt. De stannar hos mamman till puberteten, som inträffar runt den åttonde månaden efter födseln. Kinesisk bergskatt lever upp till 12 år.

Trivia om den kinesiska bergskatten

Den kinesiska bergskatten är erkänd som en av de fem mest hotade arterna i kattfamiljen. För närvarande i Kina det finns cirka 10 000 kinesiska bergskatter.

Den kinesiska bergskatten är ett ensamt djur som är extremt territoriellt och sällan tillåter ett annat djur av sitt slag att korsa gränserna för sitt territorium, vilket det regelbundet markerar. Den kinesiska bergskatten uppvisar sociala färdigheter endast under häckningssäsongen. Varje kinesisk bergskatt skyddar ett område på cirka 10 kvadratkilometer.

Det kinesiska berget är en korrigerande faktor för gnagarpopulationen i de områden det bor. Den kinesiska bergskatten tillbringar större delen av dagen i hål som den gräver för att gömma sig för vindarna. Hanernas hål är grundare och har bara en ingång, till skillnad från hålen där honorna bor - de är ganska djupa och har två eller tre ingångar så att avkomman kan räddas i händelse av fara.

Populär efter ämne