Tvättbjörn Hund

Innehållsförteckning:

Video: Tvättbjörn Hund

Отличия серверных жестких дисков от десктопных
Video: Föräldralös tvättbjörn räddades av en familj med hundar, nu tror tvättbjörnen att hon också är en hu 2023, Februari
Tvättbjörn Hund
Tvättbjörn Hund
Anonim

Tvättbjörn hund är ett vildt djur som ofta förväxlas med en tvättbjörn på grund av dess yttre likhet. I den japanska kulturen spelar tvättbjörnshunden en viktig roll och är känd som tanuki - en glad ande som kan förvandlas till människor och föremål.

Historien om en tvättbjörnhund

Man tror att förfäderna till tvättbjörnhunden dykt upp på vår planet för mer än 90 miljoner år sedan. Idag finns den i Italien, Frankrike och de skandinaviska länderna. Det finns i Sibirien, Japan och Manchuria, där det har varit vanligast under århundradena.

Tvättbjörnhunden föredrar bergiga och platta områden, det känns väldigt bra i täta skogar. Det kan ibland ses nära mänskliga bosättningar, även om det i allmänhet undviker kontakt med människor. I Bulgarien finns det också i Burgas-regionen och även nära Veliko Tarnovo.

För en tid sedan släpptes mer än 10 000 medlemmar av denna djurart till Ryssland. De är utspridda i grannländerna. I Sverige idag är arten mycket utbredd och det finns till och med ett program för dess kontrollerade minskning.

Tvättbjörnshunden är ännu inte en hotad art, men dess befolkning har minskat kraftigt. Faror för honom är byggandet av platser där denna djurart lever. Jakt är också ett allvarligt hot mot tvättbjörnens hund eftersom denna djurart dödas för sin päls. På vissa ställen används djurens organ i folkmedicinen.

De existerar tre underarter av tvättbjörnhund - Kinesiska, japanska och sibiriska, beroende på område där det distribueras. Skillnaden mellan underarterna är minimal, den manifesterar sig vanligtvis i storlek och vikt.

Hur ser en tvättbjörn ut?

Tvättbjörnhunden ser ut som en medelstor hund. Dess kropp är ungefär 80 centimeter lång, svansen når en längd på cirka 25 centimeter. Det väger mellan 5 och 10 kg beroende på vilken underart det tillhör, liksom kön - kvinnor är mindre än män.

Tvättbjörnhunden liknar en tvättbjörn i huvudets form och färg. Den har en skarp nos med svart näsa, pannan och näsan är täckt med vit päls, det finns en mörk mask runt ögonen, precis som en tvättbjörn. Hans öron är korta, raka, triangulära och med en rundad spets.

Pälsen på tvättbjörnens kropp det är också tvättbjörnens färg - den är gråaktig eller brunaktig och magen är lättare. Pälsen är lång och tjock och är ganska grov vid beröring. En mörkare kant faller längs ryggen. Svansen är fluffig, men det finns inga tvärgående linjer.

Det finns tvättbjörnhundar som är helt rödaktiga, mycket sällsynt albino av denna djurart. Pälsen på en tvättbjörn hunds kropp är ganska lång, den sjunker nästan till hans anklar. Lemmarna är relativt korta, men inte för korta. De slutar med stora tassar med skarpa klor. Djurets muskler och lemmar är mycket väl utvecklade. Käftarna är kraftfulla, tänderna är mycket skarpa.

Tvättbjörn hundmatning

Tvättbjörnens funktioner
Tvättbjörnens funktioner

Foto: Harald Matern / Pixabay.com

Detta djur är allätande. Tvättbjörnen kan mata som med växtmat, så att han kan jaga eller äta kött. Han tycker om att äta olika typer av gnagare och fåglar, som han jagar med otrolig skicklighet.

Det förstör ofta fåglarnas bon som bygger dem på platser som är tillgängliga för djuret och äter sina ägg eller deras nyligen kläckta kycklingar. Det äter också olika typer av ryggradslösa djur, kräftdjur, blötdjur och maskar. Tvättbjörnshunden matar på frukt, frön, lavar, rötter och till och med trädbarken. Den kan resa upp till 10 kilometer om dagen på jakt efter mat. Den strövar omkring i dammarna och, om den bor nära havet, matar den på döda havsdjur, som vattnet tappar på stranden.

Reproduktion av tvättbjörnhunden

Tvättbjörnshunden är ett monogamt djur och tillbringar hela sitt liv med sin utvalda partner. Han blir sexmogen vid den tionde månaden av sitt liv. I oktober kämpar hannarna för att välja de bästa kvinnorna. Sedan bildas par som håller ihop för evigt. Avelssäsongen börjar i februari, men det finns inga fler slagsmål mellan hanarna eftersom paren bildas.

Graviditet varar cirka två månader och 6 till 16 barn föds. De är uppfostrade av båda föräldrarna. Kvinnans fertilitet beror på hur bra hon matar och på naturliga förhållanden. De unga växer väldigt snabbt och kan efter cirka två månader nu äta en mängd olika livsmedel, men fortsätter att mata på mjölk i minst ytterligare en halv månad.

När de blir könsmogna letar de efter en partner och startar en familj. Tvättbjörnhunden lever ungefär 4 år i naturen och under djurparker kan det leva mer än 15 år.

Tvättbjörnhunden väljer ett övergett hål hos ett annat skogsdjur som ett lager, liksom i håligheter och sprickor i stenar. När det inte finns någon lämplig plats för ett lager, hittar den skydd under en tjockare buske, där den höjer sina ungar.

Nyfiken fakta om tvättbjörnhunden

Ett intressant faktum om tvättbjörnhunden är att i slutet av hösten borde hon ha gått upp två kilo över sin normala vikt eftersom hon sover. Det är det enda djuret i familjen Kuchevi som går i viloläge som björnar.

Under viloläge saktar kroppens ämnesomsättning till 20 procent av det normala. Det sover från december till slutet av februari eller mitten av mars. Under de varma vintrarna sover han inte, gömmer sig från snö och stormar endast i mycket dåligt väder, annars lever han som under andra årstider. På vintern är det svårt att gå på mjuk snö.

När han är hotad undviker tvättbjörnshunden att slåss och gnäller eller låtsas vara död.

Tvättbjörnens naturliga fiender är vargar och lodjur. Man tror att befolkningen kommer att nå en kritisk nivå på grund av den globala uppvärmningen, eftersom den är van vid att leva i hårdare klimat.

Populär efter ämne