Skata

Innehållsförteckning:

Video: Skata

Video: Как Скачать Friday Night Funkin На ПК за 5 Минут Бесплатно! 2022, November
Skata
Skata
Anonim

I vår folklore, som i många andra folks, presenteras en intressant fågel med inte särskilt bra egenskaper - den är tjuv, lögnaktig, alltför pratsam och älskar också glänsande föremål och så snart han stjäl dem bär han dem i sig bo. Naturligtvis handlar det om skatten.

Fastän skatten är en integrerad del av naturen i den eurasiska zonen och demonisering av fågeln är resultatet av oföränderliga myter och vidskepelser. Människor accepterade vita fåglar som bärare av goda och svarta fåglar som onda, och så föll den annars intelligenta skatan i sällskap med skurkarna. Men människor har märkt det exceptionella skataens intellektuella egenskaper och de kallade henne listig och tjuv.

Många av myterna och förståelserna om skatter har motbevisats av vetenskaplig forskning om dem och att lära känna den här fågeln är ett måste, med tanke på att den är vår granne i både landsbygd och stadsområden.

Klassificering av skatten

Skatan, med det latinska namnet Pica, är en fågel av familjen Crow - Corvidae. Den ordning som den tillhör tillhör Sparrow-liknande.

När vi pratar om skatet menar vi vanligtvis den eurasiska skatet - en av de mest intelligenta fåglarna, mer exakt en av de mest intelligenta djuren. Den har nästan samma hjärnstorlek som schimpanser, orangutanger och människor.

Fågeln beskrevs och illustrerades av den schweiziska naturforskaren Gesner 1555. År 1758 inkluderade Carl Linné den i den tionde upplagan av sin Sistema Naturae under binomialnamnet Corvua pica. Skatan flyttades till ett separat släkte Pica av den franska zoologen Brisson 1760. Pica är det klassiska latinska ordet för fågel.

Det ser nästan ut som det amerikanska svartnäbbet, och båda arterna ansågs ursprungligen specifika, men senare separerades den amerikanska skatan som en separat art, nära den gulnäbbade skatet och inte så mycket för den eurasiska skatet.

6 underarter av denna vanliga fågel har erkänts. Underarterna skiljer sig åt i storlek, mängden vitt i fjäderdräkten och glansen av svart på fjädrarna.

Fåglarna skjuter, med de primära flygfjädrarna som förändras under en period av 3 månader. Unga fåglar kasta bara delvis och ungefär en månad senare än vuxna. Ungarnas vingar och svans bleknar inte.

De kallades ursprungligen pajer, från den Proto-Indo-europeiska roten för spetsig, som kommer från typen av näbb och svans.

Hur ser en skata ut?

Den vuxna hanen av den nominella underarten är 44-46 centimeter lång, med mer än hälften av svansen. Vingarna är 52-62 centimeter. Fågelns huvud, hals och bröst är glänsande svart med en metallgrön och lila glans. Buken och axelfjädrarna är rena vita.

Skata vingar är svarta, en nyans av grönt eller lila. De primära är vita, syns bara när vingen är öppen. Den graderade svansen är svart, blank med en grönaktig och rödlila nyans. Svansfjädrarna av båda könen är tillräckligt långa, cirka 12-28 centimeter. Benen och näbben är svarta och irisen är mörkbrun. Kvinnor har samma fjäderdräkt, men är något mindre.

Hanen väger 210-272 gram och honan 182-214 gram. Unga fåglar ser ut som vuxna, men deras fjädrar har ingen glans och är svarta som sot. De har klara ögon och en kortare svans än vuxna.

Fåglarna chattar, upprepar ett karakteristiskt ljud, och de unga gör också ett ljud som liknar skällande av en liten valp. Både unga och gamla ger ett väsande ljud.

Skatternas utbredning, livsmiljöer och livsstil

Skata livsstil
Skata livsstil

Skatans sortiment utökas genom tempererat Eurasien, från Spanien och Irland västerut till Kamchatka. Orientalsk skata introducerades till Japan på ön Kyushu.

De gillar öppna platser med utspridda träd, vanligtvis frånvarande i trädlösa områden och täta skogar. Förortsförhållanden och parker och trädgårdar är en idealisk plats och skatter föder upp stormigt där.

Dessa fåglar är strandade, migrerar inte och tillbringar vintrar nära deras häckande territorium. De som bor nära den norra gränsen för intervallet migrerar dock söderut om vintern är hård.

Liksom alla kråka fåglar går ekstern jorden. Han kan hoppa behändigt åt sidan på grund av mat eller fara. De blanka föremålen lockar henne oemotståndligt och hon bär dem genast bort.

Reproduktion av skatet

Vissa skatter föder upp efter sitt första år, andra efter det andra och förblir i flockar av icke-avel tills dess.

Skatet är en monogam fågel och paren stannar tillsammans från en häckningssäsong till en annan. De upptar vanligtvis samma territorium varje år.

Parningssäsongen är vår. När de hoppar över kvinnan lyfter hanarna upp och böjer huvudet, öppnar och stänger svansarna som en fläkt och ringer med en mjuk röst, till skillnad från det vanliga pratandet. Axelfjädrarna löses upp så att fjäderdräktets vita syns. Förmodligen lockar detta kvinnan. Nästa steg är en kort flygning eller jakt.

Magpies gör skrymmande bon och föredrar höga träd för dem. De cementerar dem med jord och lera och fodrar dem med fina rötter. Boet på toppen är som en kupol med taggiga grenar med en ingång, som är väl gömd. Boet är synligt när bladen faller av. Där det inte finns några träd tillverkas bon i buskar och häckar.

I Europa börjar de kläcka i april med 5 eller 6 ägg i ett bo, men det finns också skillnader, från 2 till 10 i antal. Ägg läggs varje dag, vanligtvis på morgonen. De är vanligtvis cirka 32 millimeter och blågröna. De har också olivbruna fläckar på sig, men markeringarna är helt annorlunda.

Kläckning varar 21-22 dagar och utförs av honan, under vilken tid hanen matar henne. Kycklingarna kläcks nakna och blinda. De matas av båda föräldrarna. Efter 7-8 dagar öppnar kycklingarna ögonen, deras fjädrar börjar gro ut efter 8 dagar och på vingarna efter 10 dagar. Innan de lyfter upp klättrar kycklingarna i trädet där deras bo ligger några dagar.

De börjar flyga efter 27 dagar, men deras föräldrar matar dem i några veckor till och skyddar dem också från rovdjur. I genomsnitt överlever 3-4 kycklingar. De unga kläcks asynkront och de som är sist har liten chans att överleva. Endast en kyckling per år tas upp, såvida inte en katastrof påverkar boet och en återfall krävs.

Matar skatet

Skatan är allätande fågel. Den matar på små fåglar och ägg, samt små däggdjur, insekter, slaktkroppar, ekollon, korn och andra växtfoder.

Skatens intelligens

Den eurasiska skatten anses vara den mest intelligenta fågeln och en av de mest intelligenta djuren i allmänhet.

En översyn från 2004 visade att alla korvider, inklusive kråkor och kråkor, hade ett apliknande intellekt när det gäller social kunskap, orsakssamband, fantasi och perspektiv. Skatet kan känna igen en person inte genom lukt och röst, utan genom ansiktsdrag som han kan komma ihåg.

En intressant observation visar att de kan uttrycka sorg. De kan lära sig att räkna och använda verktyg för sina ändamål. I naturen är de organiserade i gäng med komplexa jaktstrategier.

Beståndet av denna fågel i Eurasien är stabil och det finns inga bevis för en allvarlig nedgång i antalet och därför är skata status.

Populär efter ämne

Populära inlägg